Co do emulacji na PS2, to wlasciwie wystarczy postawic linuxa i mozesz odpalic kazda gre, ktora oczywiscie obsluguje software rendering (linux czy sama gra ogolnie nie obsluguja GPU PS2), jest pod linuxa i nie przekracza min wymagan <> specyfikacji konsoli.
Natomiast na PCie 10x szybszym itp. nie bedziesz w stanie odpalic na dzien dzisiejszy zadnej gry, chyba ze emulator bedzie napisany pod twoj sprzet (co do kazdej czesci).
Co do kosztow konsole vs. PC, to moge podkreslic ze jak kupisz konsole to kazda gra bedzie ci chodzic z max fps, pelny komfort i na oko przez 5 lat, wtedy pojawia sie nowa konsolka ale nie zmienia to faktu ze dalej wychodza super gierki.
Natomiast zeby PC mial wszystko na max i mogl cieszyc nie tylko fajnymi grami ale i grafika to na start wydac trzeba 6000tys za pudlo (podkreslam wszystko max), wiecej nie trzeba chyba ze jakis maniak.
Po 2 latach srednio sprzet za taka cene zaczyna byc "do tylu" i trzeba zaplacic za jakis upgrade. VGA, RAM, CPU whatever kazdy wydatek rzedu 300+zl za czesc, inaczej koszt max detali.
Bilans cen gier najnowszych (czyli exclusive miesiaca) to od 150-250zl, gry na PC to 100-150zl. Roznica w miare duza, tu konsole przegrywaja, jednak dla tych co nie maja za duzo pieniedzy sa sklepy, w ktorych mozna wymieniac sie uzywanymi grami za oplate 10-30zl (bynajmniej u mnie, oraz zalezy jak porysowana dajesz).
Pozniej gry na PS2 osiagaja cene 50-100zl, a PC 10-100zl, poza wielkimi hitami na PC ew Far Cry, ja kupilem za 99zl, teraz stoi za 119zl
Wiec ta sprawa a temat kosztow jest wzgledna, nie mozna miec konsoli co jest ilokrosc razy lepsza od PC i tansze gry, oraz super PC co przez 5 lat wszystko uniesie i tanie gry. Cos za cos.
Ja od zawsze bawie sie konsolami i PC, musze jedynie powiedziec ze okolo 70-80% gier na rynku konsol(a nawet oddzielnie mowiac o kazdej konsoli) nie ukazalo sie na PC, same Gran Turismo bije na kolana NFSU, co tak ludzie sie nim podniecaja
Juz nie wspomne o Burnout 3! Przy tej grze wlasnie z zagorzalym pecetowcem mialem zarwany caly weekend, a to przeciez tylko samochody i zwykly 2 player mode. (PS2, 2 pads, beer and a game with friend).
Inaczej mowiac i pomijajac wszystko mozna powiedziec, ze w tym momencie mozna powoli sie zastanawiac nad uzywaniem konsoli do rozrywki(1P, 2P czy tez pad party 3-8 osob), a PC do wszystkiego innego.