Hmm moim zdaniem w zyciu palka mozna wyroznic przynajmniej 3 etapy:
(lvl tak orientacyjnie)
1-45 -> poradzi sobie jako tank, sredni heal, sredni dmg ogolnie dosyc wszechstronna postac
46-57 -> imo ciezki okres, bo naprawde nie wiadomo co ze soba zrobic, tankiem nie bedziesz...healerem - mozesz bys ale zycze powodzenia przy solowaniu questow bez talentow w retribution - a dmg - no wlasnie, muszisz isc w retri zeby cos z tego bylo
58-60 -> ja zmienilem talenty nastwiajac sie na totalny support, tzn nie mam ani zadnych specjalnych umiejetnosci z protection czy retri tylko wykupione talenty: z retri w BoM, z protection w dev aura i BoP i reszta w Holy
dosyc cięzko przestwic sie na taki build z retri ale stajesz sie duzo bardziej przydatny dla druzyny. Faktem jest, ze w instance bardzo rzadko w ogole cos walcze na powaznie (ot takie klepanie moba, i tak patrze caly czas na raidassista) i to nie kazdemu odpowiada. Z takim buildem healuje 70% tyle co priest (czasami nawet w statach ich przeganiam) i w dodatku nie musze obawiac sie o aggro bo nawet jak moby na mnie rusza to mam 7k armora.
Nie znaczy to oczywiscie, zejest to jedyny sluszny build. Potrzebni i przydatni w party sa takze lpalkowie z buildem w retri, bo maja BoK (dobry buff) i aoe, ktore wbrew pozorem czesto sie przydaje i 1) zadaje jakis nawet znosny dmg 2) odciaga moby od cloth userow. Jezeli 2 palkow walnie aoe na grupke mobow to mag moze spokojnie walic blizzada, flamestrike czy co tam ma a i tak nie sciagnie aggro.
Mieszane uczucia mam co do setu lightforge, ktory moim zdaniem jest troche za bardzo wszechstronny - po prostu jest srednio udany dla healera a i pally z talentami w retri nie bedzie skakal na jego widok.
Co do drzewa tallentow protection - jezeli chcesz isc w pvp to polecam protection/retri -> wedlug mnie talenty w seal of justice i repetance 4tw
swietnie sie to sprawdza na casterow, pieknie przerywa im rzucanie spelli i sprawia, ze dosyc ciezko jest uciec palkowi z takim buildem bo czesto jestes w stunie.
tyle moim przemyslen