Powodem rozpoczęcia tego topika jest odejście Nimlotha i wypowiedzi Opiekuna, Galenrosa ... i moje własne odczucią związane z gra na Lv 70+.
FF XI oferuje nam wspaniały rozbudowany świat, dużo questów trudnych, latwych, smiesznych, głupich, przydatnych i nie ... dość często też odpalane są Eventy dla graczy dające możliwość zdobyć itemy niepowtazalne, czasem smieszne
Do tego wszystkiego dochodzą linie fabularne - misje - dla Państwa, Zilart, Chains of Promathia. Za realizacje tych zadań bardzo często niesamowicie trudnych dostajemy procje fabuły w postaci CS, dostęp do questów z bardzo fajnymi revardami - vide CoP - range i dostęp do zakupu itemów z wyższej połki za CP ...
Dodajmy walki specjalne, tzw BCNM czy też teraz ENM wprowadzone niedawno - 4miesiące temu tak +-
To wszytko zna większość grajacych w FF XI, w zależności od lvl postaci ktora gra dostaje dodatkowo nowe umiejętnosci, ubrania, możliwości .. wraz z postepem w grze uczy się każdy swojej roli w party, uczy się wpsółpracy z innymi, nawiązuje znajmości itd ...
Dodatkowo od lv 50 aby dalej podnosić lvl co 5 lvl trzeba zrealizować zadnie - quest dość trudne bez odpowiednich znajomości, od lv 50 zaczynamy też polować na swoje AF-y, po lv 65 możemy brać udział w Dynamis gdzie mamy szanse zdobyć wspaniałą i bardzo unikalną broń i doskonałe AF 2. Dla ludzi z lv 70, a własciwie 75 otwiera się swiat HNM i sky czy też dla bardziej hardcore sky2. To wszycy wiedza mniej lub bardziej.
Każdy pewnie marzy że będzie kiedys miał wspaniały sprzet, boossskie ciuszki itd ...
Każda profesja ma swoje marzenia, dla RDM jest to crimson set, AF 2 set, exaclibur i joyeuse, może relic dagger ...
Każdy to wie ... albo prawie kazdy kto umie choć troche czytać po angielsku i zainteresował sie tym co dalej ...
Dla bardziej wytrwałych FF Xi oferuje możliwość zdobycia wysokiego lvl w rzemiośle które uznamy za swoje ... zdobycie unikalnych itemów podnoszacych prestiż i skill w danej szkole rzemiosła oraz czasem high endowe questy na high endowe itemy ... vide fishing ...
Ostanio odbyłem 3 rozmowy ingame z ludzmi na temat mojego lvl, czemu 74, czemu wycofałem sie na jakiś czas z FF XI a już wogole z używnia profesji RDM .. .
Sprubuje napisać jak ja to widze, z poziomu RDM, high end tasków, high end questów i misji. Prosze o komentarze ludzi z lv 70+ ale zachęcam do dyskusji wszystkich.
Stokrotka :
Wyposażony w onion dagger, newbie cloth, i jedno zklacie {DIA} wyruszyłam na podbój Vana'Diel ... i dotrałem prawie na koniec ... lv 74
Kiedy moja postać się narodziła w Bastok pewnego pieknego dnia nie wiedziałem nic o FF. Przezyłem jakoś problemy związane z obsługą interfejsu, a zajelo mi to ze 2-3 h. Zanim znalazlem gościa od newbie coupon i otrzymałem 50 gil jako nagrode już odkryłem mape
po jakims czasie szukania w online manual znalazlem odpowiedz jak stackować itemy .. poczatkowo sprzedawłem drop do NPC potem odkryłem AH
Od prapoczątków gry w party na wydmach powoli uczyłem się kim jest RDM, co powinien wiedzieć, umieć ....
Aż dotarłem tu gdzie jestem teraz, moje ostanie "stałe party" rozpadło się zanim z niego odszedłem choć pozory trwałosci zachowały się troche dłuzej ...
Przez kilka miesięcy brałem udział w walkach End Game razem z LS DarkHearts, odbębniłem kilka rajdów Dynamis, zrealizowałem cała fabułe dla bastok i połowe dla Wind itd ...
Ktoś mi powiedział że nie rozumie mojego podejścia, dlaczego nie chce być lv 75, dlaczego zatrzymałem się i nie staje się coraz lepszy i lepszy i potężniejszym RDM ...
Ja odpowiedziałem że bez dostępu do HNM LS nie ma sensu rozwijanie postaci, kupowanie lepszego sprzetu, choć w zasadzie nawet bycie w HNM LS nie daje wiekszych powodów poswięceń i wyżeczeń jakie pociąga za sobą stawnie coraz lepszym ... refresh is refresh, haste is haste ...
Zapytałem kogoś co robił kiedy czekał na dostęp do HNM LS , odpowiedział :
- robiłem questy
- robiłem merity [ udnoskonalenia umiejtnosci na lv 75 ]
- farmowałęm kase na lepszy sprzet
*A po co ...
*Zeby się dostać do HNM LS ...
*A co ja mam robić skoro nie mam szansy na HNM LS ?
Nie ważne, prosba do lv 75, napiszcie jak wyglada wasza end Game, co robicie, po co, jakie macie plany, marzenia związane z FF XI, co was trzyma w tej grze ... tego jestem ciekaw, co sprawia że zostajecie w grze, ze dalej gracie, rozwijacie sie, zdobywacie uber itemy itd ... i pls, nie piszcie ze community ....
Moj end game wyglada tak :
w exp party
Refresh, refresh, haste, paralyze , dia etc ... zależy od suba
na HNM
Refresh , reresh, haste, erase lub inne usówjace staty z tanków lub party ... moje debuffy nie działają, może działają z MAx meritami lv 75 i uber wyjebanym sprzetem ale jakoś wątpie
Na Dynamis :
Refresh, cure, refresh, cure .. debuffy
Ostatnio po bardzo długim czasie zagrałem w exp party i wygladało to tak - dosłownie tak :
- Refresh slef
- sielnce enemy
- paralyze enemy
- refresh pld
- slow
- dispell
- refresh whm
- blind,
- dispell
- refresh BLM
- silence enemy
... nastepny przeciwnik i tak przez 2 h na okrągło ....
co 10 minut convert, tyle MP miałem, nie robiłem MB bo za mało MP na MB i nei wryobił bym z refreshem party .. były by przerwy.
Robiliśmy około 3 500 exp na godzine, czyli 10 h takiej gry na lvl up z 74 do 75, potem merity, powiedzmy ze 210 000 exp - 60 h intesnywnego granai w exp party ze stałym exp 3500 / h. Miedzy 32 a 16 exp party, średnio trwajace od 2 do 4 h.
I to będzie koniec exp, potem już tylko itemy ... na zdobycie ktorych potrzeba poswiecic duuuuuuuuzo wiecej czasu ... no ale po co to wszystko ?