Na początku stycznia szukałem darmowego MMO (jakos wtedy sobie nie wyobrazalem, ze moge placic za jakies MMO) chociaz wiedzialem, że darmowego raczej dobrego nie znajde, gralem troche w MU (nuuda), sciagnalem werscje beta jakiegos innego MMORPGa, kicz. Zniechęcilem sie. Az kiedys przeczytalem na jakims portalu, ze Anarchy Online ("co to jest? ;P") przez rok za darmo. Poczytalem o tej grze trochę wiecej, sciagnalem. Jak wlączylem pierwszy raz, od razu poczulem, ze to cos dla mnie, ekstra klimacik SF (lub jak kto woli, cyber punk), i stworzylem postac - agenta. Grałem troszkę solo na N00b Island, poznając cholernie skomplikowany zresztą system gry. Przystąpilem do Clanów i wyszedłem na RK
. Łazilem jakis czas po subie, West Athen az nastąpił przelom - spotkałem pierwszego Polaka i przyłączylem sie do PRK. Prawdopodobnie gdyby nie to, juz by mnie w AO nie bylo. I tak grałem prawie bez przerwypół roku, aż w koncu wykupiłem wszystkie dodatki i jestem z tego cholernie zadowolony. Cięzko mi wymienic plusy i minusy tej gry, poniewaz w inne rasowe MMORPGi nie gralem. Na pewno jes to dosc zalagowana gra, chociaz da sie przezyc, misje są schematyczne, grafika nie za ladna chociaz klimatyczna. Mowicie ze aby nabic lvle to tylko Hecki, hecki, hecki. Ja doszedlem do 160 lvl tylko na RK i nie mam zamiaru jak na razie nabijac lvli w SL, nie narzekam jakos na na nude, ponieważ zawsze robimy akcje ze znajomymi z org (z zagranicznikami tez
). Mam takie szczescie, ze zawsze znajdzie sie team. I zgadzam sie tu z Markiem, ze na początku mozna dzialc solo, bo na wyzszych lvlach po prostu nie ma sensu, samemu sie nie osiągnie nic Mowicie, ze gracze odchodzą (w ktorym temacie ktos pisal, ze gra powoli umiera) z tej gry, a jest to bład. Częsc odeszla do WoWa, jednak udostępnienie darmowej gry w podstawke sprawilo, ze mnósto, mnostwo ludzi wykupilo dodatki i cieszy sie z gry. Zrobienie podstawki darmowej to cholernie dobry krok. Ludzi na RK jest duzo (oczywiscie nie rowna sie to do popularnosci WoWa), Ciezko mi wymienic plusy tej gry, jest w niej cos, co sprawia, ze cholernie wciąga. Ja osobiscie kocham PvP. nie wiem czy lepsze niz w WoW, mi daje mnoostwo frajdy (Omni to gankerzy
)Musze kazdemu polecic sciagniecie malego klienta i pogranie w AO trochę, to nic nie kosztuje, ja gralem kilka miesiecy na darmowym i na nude nie narzekalem. Muszę tu zrobic reklamę swojej organizacji
, najwiekszej polskiej w ogole (na wszystkich serwerach i po wszystkich stronach). Mnóstwo osob ma dodatki, mamy AI City, robimy spawny, dzialamy trochę na lowbie PvP (mamy 2 CT) w Camelocie zazwyczaj jestesmy na na 3, 4, 5 miejscu w raid bocie pod wzgledem liczebnosci
Ciągle sie rozwijamy, nasza org jest rozpoznawana na RK2, ludzie biją lvle, dolaczają nowi. Powiem do potencjalnych graczy: nie przejmujcie sie narzekaniem starych wyjadaczy i sciagajcie darmowego klienta. Ta gra ma na pewno duzo minusów, jednak jesli je jej wybaczycie, mozecie byc zadowoleni. Moze wam sie spodoba, moze nie, trochę pograc trzeba. Aha, promocja niby tylko do stycznia 2006, jednak FC na pewno nie zabije tej kury znoszącej zlote jaja
i AO Classic stanie sie pierwzym, tak rozbudowanym MMORPG. Gra sie widocznie rozwija, FC pracuje na prawdopodobnie świetnym dodatkiem - Lost Eden.
Przepraszam za ewentualne bledy merytoryczne i stylistyczne i balagan w poscie
Pozdrawiam