Najpierw pragne się przywitać, jako że dopiero rozpoczynam życie na tym forum. Tak więc... siema
. Do rzeczy...
www.roma-victor.com co niektórzy juz wspominali, o tej grze, ale w nie najlepszym kontekście(grafika, ale o niej później).
Gre "odkryłem" jakiś tydzień, moze dwa temu(wcześniej olałem gre na podstawie wyglądu... jak się okazało był to błąd). Beta trwa juz od jakiegos czasu, mozna się zgłosic i miec nadzieje, że wybiorą. W chwili obecnej w beta-testach uczestniczy tylko garść wybrańców, lecz zaniedługo, do gry powinno byc dopuszczone znacznie szersze grono.
Co mnie tak ruszył w tej grze? Juz pisze:
-gra osadzona w realiach historycznych - 180 AD na mapie obejmującej sporą część Europy(mniej więcej do Wisły) oraz część Afryki Pn-Zach. Jak nalezy sie spodziewać pozostała część "rzymskiego świata" zostanie udostępniona wraz z dodatkiem, który [nie mam wątpliwości] się ukaże;
-realizm historyczny, który nie jest jednak stawiany wyżej niż radość z gry, którą ma czerpać przeciętny gracz;
-rozbudowane dzrewko skill dzięki któremu możemy zostac kim chcemy: od prostego farmera do siejącego postrach barbarzyńcy, od zwykłego górnika do legionisty, od tresera zwierząt do kapłana. Zamierzenia są takie, by każdy istniejący zawód [w roku 180AD] był obecny równiez w grze. Drzewko trade-skilli znajdujace się na stronie gry, jest dzewkeim umiejętności juz znajdującyhc się w gzre. W wersji finalnej możemy się spodziewac znacznie bardzej rozbudowanej listy umiejętności;
-rozbudowany system PvP zawierający czy to walki gladiatorów, czy to monumentalne bitwy, w których plemiona barbarzyńskie staną do walki z legionami Rzymu, czy też zwykłe utarczki między graczami;
-model walki, który wymaga [oprócz statystyk PC] również umiejetności gry(zręcznośc i RLE);
-Sprytny system klanów/gildii, który w zależności od charakteru organizacja(t.zn zrzeszającej twojowników, rzemieślników lub kapłanów) daje odpowiednie profity do wykonywanego pzez postać zawodu;
-ograniczona działalność magii, tj. brak magów, ale mozliwa interwencja bogów etc. Producent jak dotad nie wyjawił zbyt wielu szczegółw;
-brak abonamentu, wystarczy jednorazowa opłata
Tym co najbardziej odpycha graczy w RV jest grafika. Nie radze jednak zniechęcać się od razu do gry z jej powodu, gdyż bez wątpienia ulegnie ona jeszcze znacznej poprawie do dnia premiery.
Po co pisze o tej grze? Przedewszystkim dlatego, by sprawdzić jaką popularnością gra będzie cieszyc się w Polsce, jak równiez dlatego, by zachęcić kilku graczy do bliższego zainteresowania się grą(co mma nadzieje mi się uda).
BTW. Mam nadzieje, że nie złamałem zadnej reguły forum/działu(tyle różnych forów, tyle różnych działów - wszystko zaczyna mi się już mylić... eh;]).