Jak patrze na to co wy tu wypisujecie to mi sie normalnie zal niektorych ludzi robi..
poza najmniejszym bledem Draca: nie Mhz tylko Ghz(na 1,7 Mhz to chodzil prince of persja, ja mialem pierwsza maszyne z takim zegarem [i karta grafiki 1Kb] ), razi mnie Dana: a co ultima online jest jakas gorsza ? Gdyby te wszystkie gry byly pisane z glowa to zajmowalyby 100x mniej i wykorzystywalyby tyle samo razy mniej pamieci... kiedys gry mialy pareset bajtow na operacje na pamieci, a mialy wieksze mozliwosci niz niektore dzisiejsze co zajmuja 256 Mb ramu (wiem ze tekstury robia swoje, ale np. kkrieger
http://www.theprodukkt.com/kkrieger.html jakos jest w stanie zajmowac 100 kb, a wyglada jak doom 3 [co prawda, zre pamiec ale to dlatego ze tekstury sa generowane bezposrednio po odpaleniu gry i chyba niebardzo sa poddawane kompresji (na rzecz szybkosci), ale cala gra, a wlasciwie demo silnika zajmuje na dysku 100kb, a wiekszosc dzisiejszych gier ciagnie po dobrym 1GB, a dema po 250 MB ]. Bardzo mnie zirytowala forma (jak dla mnie przesmiewcza) tego zdania:
Cytuj:
Z 128 ram to sobie możesz najwyżej popykać w ultime online czy inną tibie ... 512 to minimum.
wiec musialem to napisac (nawet sie specjalnie zarejestrowalem). A jak mam cos wniesc do tematu:
jesli masz starsza plyte gdzie ram chodzi na PC2100 (to jest chyba szyna 266 Mhz [DDR] ) to ram jest tani:
- Pamięć DDR 256MB PC2100 266MHz Kingston KVR266X64C25/256 - ~80 zl, aczkolwiek pamieci DDR lubia byc w parach (sa wydajniejsze, najlepiej tej samej firmy) wiec lepiej zainwestuj w dwie naraz. Jezeli wyzej (od PC2700 (333Mhz DDR) to za kosc 256 MB masz ~105 zl (KINGSTON), i tak jak wyzej najlepiej 2x. Pamietaj ze wymagania sa przyblizone, a moze sie okazac ze maszyna po dobrym tunningu (niekoniecznie podkrecanie) moze byc wydajniejsza od sprzetu troche lepszego teoretycznie parametrami.