Z mojej praktyki w temacie szukania pracy - nigdy zaden pracodawca nie zapytal sie mnie jakie skonczylem szkoly, jakie studia i jakie kursy i na co mam papiery. Natomiast kazdy wypowiedzial - tu jest komputer - prosze usiasc i pokazac co pan potrafi
Ogladanie prac zrobionych wczesniej mialo miejsce dopiero po tym tescie
Aha - raz dostalem testowe zlecenie do domu, a nie na miejscu
Pokazywac swoje prace mozesz zaczac jak masz juz jako tako ugruntowana pozycje, jak z niejednego zakladu pracy chleb jadles i jak masz pare wdrozen, ktorych sie nie wstydzisz sam przed soba.
Pisze to wszystko z poziomu czlowieka, ktory pracuje glownie w DTP. Ale o tym, ze interesuje mnie wlasnie ten kierunek kariery zawodowej to dowiedzialem sie dopiero po paru latach bycia grafikiem, specjalista do spraw reklamy i innych pierdol.
Takze przede wszystkim poszerzaj horyzonty i badz czujny na zmiane fali wkolo ciebie. To ze teraz jarasz sie modelingiem postaci, nie znaczy ze kiedys bedziesz tym na chleb zarabial. Kombinuj, cwicz i utrudniaj sobie zycie jak tylko mozesz. Wymodeluj mimike postaci zaczynajac tylko od prymitywow
Aha, tez zaczynalem amatorsko w sumie od grafiki 3D, w 3D Studio 3.0 na 386 z 4MB RAM
A moja tworczosc amatorska podpieralem prodami scenowymi. 3D Scene Maker, Raytracer, Textmaker - Soulless of ^Norferin^Suspend^Sixty9^Spawn
Teraz robie DTP, czyli skladam ksiazki, czasopisma i inne wydawnictwa - przygotowujac je do druku w drukarni. Technika jest calkowicie odmienna od tej ktora jest potrzebna przy robieniu WWW, takze nie boje sie konkurencji dzieciakow z kompem od taty i kradzionym photoshopem sprzedajacych 'full pro' layouty na Allegro po 2,99
Przygotowywanie ilustracji i zdjec pod DTP to tez calkowicie inna broszka niz suwanie jasnosc/kontrast
Tu trzeba wiedziec jaka farba pokryje jaka, jak ulozyc plachty zeby nie bylo przeswitow bialych na styku farb, jak oszukac kolory by wygladaly naturalnie itp. Obrobka plikow Photoshopa wielkosci 0,5-2GB to codziennosc, a jak sie robi pod ladny kolorowy zin zdjecie, to praca nad czyszczeniem i podciaganiem go przez 3 dnido tygodnia to cos calkowicie normalnego