Wrzucę to w kilka różnych miejsc może ktoś pomoże:
Sprzęt: Athlon 3000+ Venice, Mainboard: Asus A8N-E z biosem 1.8 (1.9 to dopiero beta), karta graficzna - Gigabyte GF 6600GT, 2 x 512MB RAM (jedna kość SAMSUNGA, druga nie wiem i nie chce mi się sprawdzać) - nie jadą w dualu, obie kości 400MHz ale chodzą jako 333 dla pewności.
Wiatrak: Arctic Cooling Silencer 64 Ultra TC, Zasilacz: chieftec ATX 2.0, 420W.
System: windows XP SP2.
Z kartą sieciową na mainboardzie problem wiadomy -zwiesza się przy transferze 1MB/s+, nie pokazuje uploadu -> rozwiązanie -> karta wyłączona, wpięta jakaś na PCI i chodzi bez zarzutu.
Objawy: Włączenie kompa - na 99% przy odpalaniu windowsa komp się sam zresetuje. Przy drugim odpaleniu z opcją normalnego uruchomienia działa ok. Czasami (10%) przy drugim odpalaniu złapie blue screena. Po pogrzebaniu w google na temat blue screena wyszło że może to być: procesor, płyta główna, pamięć, temperatury, chłodzenie, zasilacz, HDD-ki, można wykluczyć stację dyskietek której nie posiadam. Pomocne jak cholera w każdym razie...
Przy obciążonym kompie (w stylu winamp, filmik w oknie, patchowanie mmorpg-a, hub DC z transferem 5MB/s+, nagrywanie DVD itp
potrafi się po prostu zwiesić lub wywalic blue screena - a nie powinien generalnie.. Ja rozumiem program się wykrzaczy - ale nie powinno być blue screena/zwiechy..
Wczoraj wpadłem na genialny pomysł by zamienić pamięci slotami - nie wpłynęło to na objawy w żaden sposób.
1. jakies dobre programy do testowania w stresie komputerka?
2. jakieś programy do monitoringu systemu? Np. aktualnie z ASUS probe mam: CPU - 37stopni, mobo - 33stopnie, cpu fan - 1100, power fan - 6250, napięcia: 11.9V (12V), 4.999V (5V), 3.32V (3.3V), Vcore - 1.392V. Może coś co zrzuca do logów te dane?
3. te notoryczne resety przy starcie systemu - gdzie windows nagrywa jakieś swoje logi by sprawdzić w którym momencie i przy czym się resetuje?