Sylvian napisał(a):
To i ja sie podepnę pod topik. Interesuje mnie identyczne rozwiązanie jak Zematis'a. Zastanawiam się tylko czy jesteście mi w stanie powiedzieć jak jest z wydolnością WiFi? Tzn. czy komputer korzystający z WiFi ma duże straty jeśli chodzi o ping? Jak to wyglada z zasięgiem - generalnie sygnał u mnie miałby do pokonania 2 ściany (w obrębie 1 mieszkania) - ściany są nie za grube (żaden beton ani nic w tym stylu) - odległość od Access Pointa to jakieś 5-6 metrów.
Wydajnosc WiFi w przypadku pingow - tak jak po lokalu o ile sygnal masz silniejszy niz minimum. Ja w kazdym razie nie zauwazylem roznic jakichs w pingach, a nawet jesli to minimalne, na pewno mniejsze niz 10ms - przy sygnale szczatkowym 1/5 natomiast zdarzaja sie losty spore, ale tak od 3/5 bez stresu wszystko bangla.
Zasieg - teoretycznie defaultowo masz 400m w otwartym i 100m w budynku - sprawdzalem sile sygnalu poza domem, za sklepem duzym - w sumie 200m i 5-6 scian - bardzo rzadko lapal, a tylko przez jedna sciane budynku i na parkingu jakies 100m - ciagle 3/5-4/5; natomiast w mieszkaniu przez 2 sciany z czego jedna na bank sciana nosna - ciagle sila sygnalu 4/5.
A dla siebie znalazlem inne rozwiazanie - tani routerek kablowy, plus access point z regulowana moca antenki - ten drugi wpinam w gniazdko tylko wtedy kiedy jest potrzebny i sile sygnalu ustawiam na 12,5%
- ale sumarycznie wychodzi to drozej o jakies 100-200zl niz pojedynczy router z wbudowanym wifi.