Witam, jestem nowy na tym forum i to moj pierwszy post. Znalazlem sie tu wlasnie z powodu Tibi - i chcialbym cos na ten temat powiedziec: Tibia śmierdzi.
To moja pierwsza gra z gatunku MMORPG - poprostu 100 przechodzenie fallouta juz mi sie znudzilo i czas bylo na pogranie w rpg po sieci (wczesniej na necie tylko RTS i FPP).
Moje zdanie na temat tego "rpg'a" (specjalnie w " ") jest takie - moge przezyc to, ze ma beznadziejna grafike i dzwiek (a raczej jego brak), ale nigdy nie strawie ludzi ktorzy w to graja, braku klimatu (blokersom albo dzieciakom moze sie podoba) ani uproszczonego mechanizmu samej rozgrywki. A teraz do rzeczy:
1)co drugie slowo padajace w grze to noob, f*ck, hunted albo lol - jak mam sie wczuc w klimat rpg'a przy czyms takim??
2)na kazdym kroku PK i zlodzieje (przy czym zjawisko jest naprawde uciazliwe szczegolnie na non pvp gdzie gracze powinni sie bardziej szanowac zamiast nawzajem psuc sobie zabawe wiedzac ze nie moga poniesc konsekwencji tego co mowia/robia )
3)z tego co wysondowalem to srednia wieku - 13 lat (nie mam nic do was ale sorry - malo kto w tym wieku gral w starsze rpg i wie o co w tym wszystkim chodzi - dla was przewaznie to tylko itemki i noobki)
4)duzo bugow - blokowanie, stawianie botow, znikanie i pojawianie sie przedmiotow w backpackach, beznadziejne sterowanie - a sproboj uciekac przez las - to juz jest parodia!)
5)placic za to? buahahahhahaha
6)gra opiera sie na prostym systemie - choc i naparzaj szczury, zbieraj zloto do kupki i odrazu zanos do depo bo cie ubija, potem przezucasz sie na bugi albo trolle, pozniej orki - ale schemat jest ciagle ten sam!!! mozesz se najwyzej upiec chleb albo zlowic rybe!!!! sorry ale jak mam grac w gre tego typu to juz wole odpalic diablo - tam przynajmniej mam wiekszy wybor broni no i grafikaaaaa!!!
7)Nie ma to jak uslyszec od jakiegos szczyla text w stylu "Zejdz mi z drogi bo zabije cie szmato"
)))) Nie wiem czy sie smiac czy plakac... A powiedz cos do takiego to zaraz kogo on nie zna - same levele 100<
))) i tylko w kolko - hunted, u are hunted!!!!
Czasami mialem wrazenie, ze gram z ludzmi z problemami albo z uposledzonymi umyslowo (no offense do nich) - poprostu rece mi opadaly jak widzialem ksywki "Lord_Patryczek", "Napierdalator" czy "Dupa Wolowa" itd. nie mowiac juz o zerowej znajomosci angielskiego przez polowe graczy (nie ma to jak brazylijczycy - biegaja tylko dookola i krzycza: "BR?? BR??")..
Moglbym jeszcze dlugo mowic, ale po co... Trafilem tu bo spodobala mi sie idea MMORPG i szukam czegos nowego i ciesze sie, ze tu trafilem i widze, ze nie jestem odosobniony w pogladach
Mam nadzieje, ze z ktos przeczyta te wypociny i jakos sie do nich odniesie (krytyka mile widziana).
PS. Sorry za brak polskich znaczkow..