"Poparles to czym? Nie wiem jak ty ale ja dokladnie umiem zauwazyc w reklamach "dorownuje" przy tanszej cenie, w grach. Nastepnie ten winrar, to chyba zwariowales.
Poprzyj to jakimis dowodami chlopie."
In4 fajny serwis, ale recki maja sredniej jakosci. Nigdzie nie napisalem, ze twoj p4 jest juz przestarzaly. Zas winrar to jest ekstremalny przyklad, twierdzac ze to jakies wariactwa wykazales sie ignorancja i brakiem wiedzy w zakresie procow a64.. i nie wiem jaki sens ma ta dyskusja.
"Zludzenie to to nie jest, jakbys zauwazyl, to kazdy gracz w MMO posiadajacy P4 jakos mniej laguje i zonowanie w grze jest szybsze. Wiec uzywaja to gracze MMO nawet, bo akurat mase danych trzeba przetworzyc na raidach czy w miastach. Czesto nawet w tym CoV co teraz gram, czekam nawet minute az komus skonczy sie loading, nawet nie pytam jakiego procka ma. EDIT: Mowie to nie o obrobce wideo, ale MMO korzysta czesto z tak ciezkich zasobow procka jak sama obrobka video."
Tia, to sa twoje subiektywne odczucia i nijak nie moge ich podwazac. W testach dot gier w 99% przypadkow chodza o kilka klatek na s szybciej niz na proces intel przy podobnej konfiguracji. I to jedyne co moge na ten temat powiedziec. Co do loadingu, to tu ma wplyw reszta podzespolow i ich jakosc, jak i stan systemu kompa. Ja z tym nie mam problemow.
"Loading gry, fizyka, przesylanie danych i mniejsze ksztuszenie sie gier (czesto mylone z memory leaks) tak, ale nie grafika i szybkosc wyswietlania bo od tego jest grafika, a wlasnie tym sie chwali AMD, ze jego procki lepiej dzialaja w grach dzieki lepszej komunikacji z grafika, ale cos za cos zawsze jest...."
Oni sie nie chwala, tak wychodzi w testach... najszybsze proce do gier to sa fx'y.
" Jak sie przesle juz wszystko na czas, to co zostaje? No chyba nic (mowiac na prosty rozum).
A na prockach AMD podkrecanie ramu cos daje, bo wlasnie ten ram wolniej chodzi wgledem P4. Geeez "
r u siur...tak na prosty rozum?
"A co do dual core, Intel wypuscil swoje kilka miesiecy wczesniej od AMD i za pol ceny, roznica w performance jest od 5-15% (w zaleznosci co procki robia). Wiec jakbym mial kupic AMD za dwa razy wiecej i miec 15% szybszy "komp", to z punktu widzenia "ekonomisty" mi sie to baaaardzo oplaca..."
Ja myslalem, ze intel wypuscil 2dzeniowce w tym samym miesiacu co amd - kurde klamnom w zywe oczy w serwisach inf. Nigdzie nie pisalem o punkcie widzenia ekonomisty tylko o wydajnosci, ale np bedac takowym lepiej kupic a64 4000+ ktory koszt 1,5k niz p4 570j ktory koszt 2,6k o ktorych tu wczesniej nie mowilismy. (ceny wziete z jednego sklepu int)
Ps. fragment z anandtech, z jednego testu dobrze podsumowujacy ogolne roznice pomiedzy procami:
"In the end, here's our scorecard for the Athlon 64 3200+ vs. Pentium 4 530:
Business/General Use - Athlon 64 3200+
Multitasking Content Creation - Tie
Video Creation/Editing and Photoshop - Athlon 64 3200+
Audio/Video Encoding - Pentium 4 530
Gaming - Athlon 64 3200+
3D Rendering with 3dsmax - Pentium 4 530
Workstation Performance - Athlon 64 3200+
Depending on your usage our recommendation may vary, but the best overall performer at the $200 price point appears to be the Athlon 64 3200+."
Ceny tych procow roznia ok100pln.