start > uruchom > cmd > tracert 80.239.178.111 tracert.txt
po jakimś czasie otwórz plik tracert.txt z C:\ ( domyślnie ) i odszukaj router po stronie polskiej ( infrastruktura prawdopodobnie TPSA )
odszukaj IP routera który gubi pakiety i zrób ( servery blizzarda poza logonem mają zdeaktywowaną możliwość pingowania ) :
ping [dane IP] -t > c:\ping.txt
zostaw czas na kilkaset prób , jest to domyślny pakiet 32 B ; dla opcji -l liczba ta może wynosić do 2056 , polecam również sprawdzić do 1024
czyli np: ping [dane IP] -t -l 1024 > c:\ping1024.txt
teraz powinieneś już wiedzieć gdzie leży problem ( gdzie ginie sygnał po drodze do servera ) .
Teraz zapisz IP routera , jego właścieciela ( firma ) .
Zakładając że kwestia nie leży po Twojej stronie ...
znany fakt : servery blizzarda we Francji ( stare ) działają mniej więcej poprawnie , natomiast te Niemieckie dla większej części europy są nieużytkowalne . Lag pojawia się przy styczności z innymi graczami w większej grupie , sama obecność na serverze jest jako taka bezproblemowa
zadzwoń do swojego operatora internetowego I :
- bądz uparty jak muł
- strasz wiedzą której nie masz
- nie daj się zbyć ; pani pod drugiej stronie lini tylko udaje , że u niej wszystko jest wporządku
- literka po literce wyłóż jej o co chodzi
- poproś o sporządzenie przez nią pisemnej reklamacji
- nie , technik który najpierw łączył się przez Twój modem ( ISP ? ) / cokolwiek nie wykrył tego , najwyraźniej zrobiłto źle
- tak , nie ma gwarancji na łączenie się z zagranicznymi serverami ale problem leż w ich routerze
- bądz kreatywny !
Ja , dzięki drobnej pomocy mojego admina , po 2 godzinnej ( sic !) rozmowie z panią z obsługi ISP - gdy ta była znudzona niemiłosiernie , a jako pierwsza słuchawki odłożyć nie może - poprosiła pana z techniccznego do rozmowy . Sprawa się toczy , jedno rozpatrzenie już zrobili , znowu wykazałem im niekompetencje , znów rozpatrują , miesiąc minął ....