Witam, piszę pracę o szyfrowaniu i ogólnie zabezpieczeniach w dostępie do danych. Chciałem napisać tylko i wyłącznie o szyfrowaniu w dostępie zdalnym ale mój promotor uparł się (zresztą całkiem sensownie) żeby praca była przekrojowa. Innymi słowy mam zachaczyć o całokształt problemu zabezpieczania dostępu do danych. Tak więc zaczynając od możliwości szyfrowania pakietów w dostępie zdalnym, poprzez zabezpieczenia serwerów, aż do szyfrowania pojedyńczych rekordów bazy danych. Szyfrowanie połączenia zdalnego opiszę na przykładach kilku programów, mam również skrypty ASP.NET które w miarę zabezpieczają przesyłanie danych metodą GET. Zabezpieczenie servera to kalejdoskop rozwiązań software'owych i hardware'owych. Ale mniejsza z tym. Mój problem to szyfrowanie rekordu bazy danych.
A problem wygląda tak: mam zaszyfrować za pomocą jakiegokolwiek języka z platformy .NET rekord bazy SQL'owej (np: hasła). Znam dość dobrze ASP.NET I VB.NET także z tym nie ma problemu. Problem jest taki że nie mogę użyć żadnego z trywialnych systemów kryptograficznych (szyfr Cezara, Railfence'a, Vigenere'a, itp.), bo... są trywialne dla mojego promotora. Z tego co wiem (chyba wiem) to biblioteka System.Security.Cryptography umożliwia szyfrowanie nawet do 128b za pomocą takich algorytmów jak Triple DES, AES czy RSA. Ale nie potrafię znaleźć żadnych bardziej zaawansowanych poradników, książek, opisów komend SSC czy też praktycznego opisu samej biblioteki.
Googlowanie i szukanie książek nie przyniosło oczekiwanych rezultatów. Wiadomo, problem na tyle niszowy że ciężko o książkę całą poświęconą SSC lub przynajmniej zaganieniom związanym z takim szyfrowaniem. Serwisy www to parodia pod tym względem, uwzględniam tutaj serwis Microsoftu. Innymi słowy nie mam podstaw do napisania skryptu który potrzebuję. Nawet przeszukanie Security Developer Center z Microsoftu nie pomogło. Znalazłem dwie książki odpowiadające moim oczekiwaniom, jedną z nich mam ".Net Framework Security" autorstwa: Addison, Wesley. Ale problem potraktowano "po łebkach" skupiając się bardziej na System.Security.AccessControl. Co zrobić?
Czy któryś z was zetknął się z takim problemem?
Gdzie mogę napisać, zamieścić takiego posta żeby uzyskać konkretne odpowiedzi?
Może isntnieje alternatywa którą jest ktoś z was w stanie mi podać. Zamiast .NET użyć ............ ?
Tyle pisania a wystarczyło napisać: HELP!
Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
/EDIT: temat powinien znajdować się w dziale TECH BOARD i tam pierwotnie został napisany, niestety Beast uznał że nie nadaje się lub powinien znajdować się tutaj. Przeniesienia zabardzo nie rozumiem, bo temat jest czysto techniczny. Post do wyrzucenia, bo raczej tutaj nic się nie urodzi z tego...