Jako, że kilka osób stąd też programuje (z tego co pamiętam z innego wątku) to pytam i tutaj:
Planuję napisać programik który:
1. obrabia plik txt, przerzuca zwykły tekst pisany ciągiem i pełnymi zdaniami do bazy danych (arkusza typu xls) - czyli cięcie, przenoszenie, wyszukiwanie odpowiednich znaków itp. Kiedys już cos takiego robiłem i wyszło całkiem składnie (99% skuteczności pod VBA).
2. do systemu bazodanowego (excela) planuję dorobić coś na kształt GUI czyli sortowanie, edycja, notatki, wyszukiwanie itp. Podgląd całej informacji w jakimś miłym przyjemnym stylu (aka word z różnymi czcionkami, pogrubieniami itp.). By nie były to obciachowe komórki, tylko całość wyglądało conajmniej średnio profesjonalnie
Najlepiej by było gdyby cały program był samodzielny. Program jest na sprzedaż - nie chcę zmuszać potencjalnego klienta do zakupu pakietu Offica do tego koniecznie w wersji 2003 np. :/ A wydaje mi się, że najprościej byłoby to zrobic w Visual Basic-u for Application.
Czy da sie całość zgrabnie ująć np. w Delphi? A może jakieś inne propozycje? Języków kilka znam, reszta jest w miarę podobna - więc powinienem szybko załapać