Ja serdecznie polecam ksiazke pt. "Czarna Kompania" jest to co prawda pierwszy tom z 10 o przygodach Czarnej Kompani, ale moim zdaniem najlepszy :) Jest to nietypowa powiesc Fantasy, wsadzil bym ja do podgatunky Dark Fantasy. Opowiesc mroczna i wciagajaca, zdecydowanie nie dla dzieci, w pierwszych tomach jest naprawde mrocznie, puzniej tez nie jest zle ale nie tak dobrze jak na poczatku :)
Ciekawostka jest to ze owa Czarna Kompania zostaje najeta na sluzbe zla, ale tak naprawde tam nie ma pojecia Zla i Dobra, bardzo podobaja mi sie slowa powiedziane przez jednego z bohaterow "Zlo jest pojeciem wzgledym, znajduje sie ono tam gdzie wskazujesz oskarżycielskim palcem". Cala ksiazka jest taka, pokazuje ze swiat jest bardziej szary niz moglo by nam sie wydawac :)
Bardzo podoba mi sie styl, w jakim pisana jest ksiazka, nie wyglada ona tak jak wiekszosc ksiazek z Forgotten Realms czy innych swiatow Fantasy, sa one bardziej w formie dziennikow, caly czas mamy do czynienia jakby z prywatnymi notatkami Kronikaza Kompani :) Widzimy swiat z jego perspektywy, z czasem poznajemy roznych kronikazy kompani (3 albo 4) ale to wszystko jest zawarte w 10 tomach :) i chyba jeszcze sie nie konczy, chociaz ciezko wyczuc.
Czyli w skrocie, Banda Najemnikow zostaje najeta na sluzbe zla by stlumic rebelie, ale jak sie okazuje ci po jasnej stronie wcale nie sa lepsi od naszych panow.
SERDECZNIE POLECAM, jest to moja ulubiona ksiazka i naprawde warta przeczytania, chociaz pierwszy tom.
Tytuly poszczgulnych Tomow:
* Czarna Kompania
* Cień w ukryciu
* Biała Róża
* Srebrny grot
* Gry cienia
* Sny o stali
* Ponure lata
* A imię jej ciemność
* Woda śpi
* Żołnierze żyją
Recka 1 Tomu