enkil napisał(a):
wiele sie nasluchalem o problemach z pamiciami twinmos'a na plytach abita, a u mnie 2x256 ddr400 cl2.5 smigalo na nf7 przez ponad rok. bez zadnych problemow. teraz mam geil'e i takze bez problemow (a rowniez slyszalem, ze z abitem moga byc problemy)
Też taki lekki OT ale nie chciałem zakładać nowego tematu.
Historia choroby:
Mam płytę główną Abit
NF7-S tyle że V2.0 (na nForce Ultra 400 MCP-T) i poprzednio używałem pamięci praktycznie identycznych z
tymi , czyli Geil Value 2 x 256MB DDR400 CL 2,5 (ale kupowanych oddzielnie - nie jako zestaw dual channel). Chodziło mi to 2 lata bez żadnych problemów i było ok.
Jakiś czas temu stwierdziłem że trzeba by rozbudować pamięć - zamieniłem ram na Geil Value 2 x 512MB DDR400 CL 2,5 (tym razem już
zestaw dual).
Niestety z nowymi pamięciami system chodził niestabilnie na domyślnych ustawieniach (CPU FSB/DRAM ratio = by SPD i Memory timings = by SPD czyli DDR400MHz CL2,5 6-3-3), testy programem MemTest pokazywały kupę błędów.
Pogrzebałem trochę w biosie i błędy zniknęły dopiero przy ustawieniach pamięci CPU FSB/DRAM = auto, DDR333MHz CL2 5-3-3 i napięciu 2,8V (max wg Geila to 2,95V !). System zaczął działać stabilnie.
Niestety ostatnio sprawa zaczyna powracać: błędy w MemTeście i niestabilność systemu
W związku z tym że mam już dosyć pamięci Geila mam do was pytanie:
czy ktoś używa takiej płyty (albo płyty z takim chipsetem tylko innego producenta) z 2 x 512Mb ram w dualu i może polecić jakieś pamięci które chodzą w tym ustawieniu bez problemów ?
Procek cały czas ten sam: Athlon XP 2500+ (Barton, FSB 333MHz, 11x166Mhz czyli 1,833 GHz) - jak widać nie podkręcony.
/edit:
więcej
tu
Bios ostatni jaki wyszedł do tej mb, czyli 2.7.