Ja osobiscie od paru lat (od czasów opery 6) korzystam tylko z Operki i od tej pory jestem zadowolony
Pamietam, jak jeszcze w czasach IE znajomy mi jeczal zebym zobaczyl Opere, a ona mi sie kojarzyla z jej pierwszymi wersjami (bledy, brak pl znakow i inne negatywy). Po tygodniu testow operka6 bardzo przypadla mi do gustu i gdy pozniej odpalilem IE nie wiezylem, ze wczesniej mi to wystarczalo
Odnosnie wczesniejsych wypowiedzi - potwierdzam, ze od dobrych paru miesiecy w Operze NIE ma reklam.
Odnosnie walki Firefox - Opera. Gdy Firefox zdobywal szturmem serca ludzi kumpel chwalil sie, czego to ten lis nie ma. Analogicznie do odcinka South Park "Simpsons already did it" wiekszosc argumentow odpieralem kwiestia "Opera juz to ma od dawna"
Owszem - Firefoxa mozna niezle wzbogacic roznymi pluginami. Jednak przy porownaniu wersji fabrycznych firefox, jak dla mnie, wysiada. Opera na starcie ma wiekszosc potrzebnych rzeczy - klient pocztowy, klient irc, czytnik rss no i przydatne "wodotryski" do przegladania stron - mobilne zakladki (mozna je przekladac jak sie chce), gesty myszka, kosz historii, niezly manager downloadu, w 100% konfigutowalny interfejst, etc. itd.
Odnosnie bezpieczenstwa - jesli dobrze pamietam Opera moze sie pochwalic "zielonym kolem" w Secunii - tzn. zero powaznych dziur zagrazajacych bezpiezczenstwu usera.