male refleksje z mojej strony
Kalcia i Voli - jestescie najlepszymi RDMami na DP - ott
nie wspominam oczywiscie Stoka i Goka - bo wiadomo z weteranami sie nie rywalizuje ani sie nie porownuje
pije soczki z regoly gdy widze, ze w tym momencie moj RDM zapodal refresh innemu graczowi, tzn. w 10-12 sec oczekiwania moge sobie pomoc
Kalcia, Voli, ja sama gram RDM z przyjemnoscia z reszta
moge wam powiedziec, ze refreshowanie rowniez uznaje za ambicje jobowe - ale sa sytuacje, gdy moge sobie na Dynamisie i wam pomoc
akurat Voli podtwierdzi, ze pisalam mu, ze "teraz nie dawaj mi refresh, napisze kiedy" - z czego to wynika?
po -1. zaczelam popijac Melon Juice (expuja z japonczykami milam okazje poznac starego znajomego metody - pil Melon Juice, gdy trzeba bylo szybko pomoc w sytuacji, ja mu dawalam refresh jak soczek skaczyl dzialanie; w dyskusji z Zetem i obserwujac Bluenowa w ich CoPie - tez zauwazylam, ze Melon Juice jest najlepszy od napojow, w statsach tez, jak sie sprawdzi)
po-2. moj RDM w czasie, jak ja pomagam nam soczkiem moze zaoszczedzic MP
po-3. prosze o refresh na stale, bo jak zaobserwujecie:
Xava lecza wszyscy, ale nieraz dostanie X3 cure III, jak ma 50-70% HP i dopiero ja mu jestem potrzebna, jak ma 20% HP a to i mniej - bo:
w tym momencie inni WHMi musza zajac sie swoim party, a Xav zdany jest na mnie i na naszego RDMa i siebie (niestety dosc czesto i tak nam zginie
) w tym momencie zapodaje Cure4 cure 3 cure 5 i moi drodzy nie zawsze mam na cure 2 po takie akcji.
co do gry RDMa w Tank-party na Dynamisie, to musze powiedziec, ze jest to wyjatkowo inna gra niz w zwyklym exp partry:
jesli takowy RDM ma do zrefreszowania 5 osob (jak miala Kalcia) - to:
niestety musi sobie odpuscic inne dzialania jobowe, np. ON nie ma czasu na rzucanie Dia, Paralyze, czasem musi zapodac Gravity i Dispel ale - nie moze pozwolic sobie zapodac Sleep - bo nie ma prawa zginac - pozostawiajac Tank-party bez refresha-haste-suppotu heallera, a niestety po Sleep moze czesto zginac.
dla tego ta opcje powinienen wykonywac inny RDM w alliance (pewnie bedzie burza krzykow
ale ja mam takie a nie inne zdanie
)
osobiscie uznaje, ze Tank-party powinni miec RDM i BRD, a alliance xava - powinno miec takigo Abramelina x2 - co nic nie wie o refreshowaniu, a zajmie sie Sleepami, i innymi debuffami i deslepgami na mobach, tak samo moze byc pomocny BRD w naszym alliance