Alu - z calym szacunkiem ale Ty masz do swojego propheta podejscie balwochwalcze - najlepszy tank, archer i nuker killer - po prostu piekne wlosy
Jak ktos sie przygladal ostatnio screenom mojej postaci to widzial ze laze z shieldem gildiowym ktorego pdef jest wiecej niz mizerny.
Zanim zrezygnowalem z nightmare shielda to tez porobilem sobie testy (mam buffy w CH do shielda) i absolutnie nie mialo znaczenia czy mam shield czy nie, dla ilosci HP jaka mi zostaje po walce.
Gralem sporo DA i dla niego archer jest jednym z najprostszych mobow do zabicia - zadaje mu mniej dmg niz zwykly tank mob a daje wiecej XP. W przypadku dorfa archerzy sa zupelnie nieoplacalni do kilowania - zjadaja nam 2-3x tyle HP co tank mob i tarcza sie tu tyle przydaje co plaster na odcieta reke.
MOZE z setem armora typu DC, Doom, Avadon heavy tarcza zaczyn byc oplacalna ale ja tak taniego armora nie uzywam
I nie przekonasz mnie bo sam bardzo dlugo to testowalem (nawet enchantowalem tarcze dla max efektu) zanim zupelnie zaczalem ja olewac.
Jesli uzyjesz na dorfie ktory nie ma -4DEX scrola agility z L2 day i lazisz bez tarczy to masz 1 evade na walke srednio.
Jesli masz tarcze i buffa do niej to masz z tym samym mobem srednio 2-3 bloki redukcje dmg o 1/3 max => wychodzi dokladnie na to samo.
To samo potwierdzaja testy robione w ten sposob ze po kazdej walce spisujesz ilosc HP jaka Ci zostala i leczysz sie do full - tez nie widac zadnej roznicy dla 40-50 prob jakie przeprowadzalem na zwyklych i archer mobach.
Wiec po cholere wydawac kase na tarcze i miec kolejny item do dropniecia?
A co do propheta - pamietaj ze on uzywa LIGHT armora a ten ma sam w sobie troche inne modyfikatory dla evade i blok niz heavy.