Mam takie cos teraz:
P4 3.4GHz HT Prescott LGA775
Cooler Pentagram 100 Cu
MB Asus P5GD1 Pro
4xDDR Geil PC400 CL2.5
Gigabyte GF 6600GT 128MB z zamontowanym AC Silencer v6
Obudowa Modecom Prostation blue -
http://www.modecom.pl/gallery.php?id=87&pageNr=
Zasilacz Chieftec 410W 12cm fan
DVD-RW NEC-3540A
HDD Seagate 160GB
FDD
W tej chwili doszedlem do wniosku, ze zestaw zaczyna sie zbyt mocno przegrzewac, a ponadto jest nieco zbyt glosny. Temperatura procesora dochodzi do 60 st w spoczynku i 80 st podczas duzych obliczen.
Chcialbym go wiec zupgradowac i wymienic na pewno cooler CPU na jakis wydajniejszy, a przede wszystkim cichszy, tak samo zasilacz.
Co do zasilacza to zapewne interesuje mnie Tagan 480W, z tym ze nie wiem jaka jest roznica miedzy modelami U15 a U22, wiec interesuje mnie taki, ktory bedzie dzialal z reszta podzespolow.
Wymiana plyty glownej nie wchodzi w gre, z racji licencji OEM na oprogramowanie. Zreszta cale "bebechy" sa OK poza temperatura i halasem.
Nie wiem natomiast co zrobic z coolerem CPU. W tej obudowie chyba nie zmiesci sie juz nic wiekszego, a tu tez zalezaloby mi na zbiciu temperatury przynajmniej do 65 stopni w pelnym obciazeniu, a przy okazji zachowaniu jak najlepszej ciszy.
Powiedzmy ze cena ma trzeciorzedne znaczenie, jednak odpadaja systemy wodne, poniewaz wymagaja za duzo uwagi, a ja potrzebuje komputera do dzialania, a nie zajmowania sie nim
Pewnie tez i zmiana obudowy, zeby wlazl cooler CPU nowy... w zasadzie wymagan niewiele - miditower, plaska gora, zadnych udziwnien typu jakies klapki chroniace/ozdabiajace dvd/fdd, wlacznik i reset na gorze obudowy, zeby nie wylaczac kopiac noga albo przesuwajac krzeslo.
Dodatkowo pewnie wchodzilby w gre jakis ultracichy wentylator do obudowy, moze cos Papst - i jakis panel przedni, ale tu w ogole rozeznania nie mam...
Priorytety jak juz mowilem, to 1. cisza, 2. obnizenie temperatury podzespolow, i dopiero 3. cena.
Plus dodatkowo jak ktos jest z 3miasta i jest mocno obcykany w sprzecie i nie boi sie pogrzebac w bebechach kompa, wyjac z obudowy, przelozyc do nowej i nie bac sie ryzyka uszkodzenia procka czy plyty, to dam zarobic za usluge
Albo oddam stare niepotrzebne mi juz bebechy typu obudowa zasilacz cooler cpu