Enhu napisał(a):
dla mnie gra, ktora przypomina przysłowiowe H&S, i w której głównym zadaniem jest osiągnięcie wyższego lvla od swojego kolegi jest poprostu hujowa z samego założenia, wiem że sobie cenisz to swoje FF, ale popatrz na to realistycznie, coś co jest zrobione na konsole nie może być dobre na pc.
No popatrz - a jednak może być dobre. Gdzie to przypomina H&S? Sorki misiu - w chwili obecnej większym H&S jest SWG.
Cytuj:
w swg bugów na początku grania też czasami nie da się zauważyć, tak
samo jest z tym FF, zagłębisz sie i się okaże że to jeden wielki bug
Znowu się mylisz. Różnica polega na tym, iż tam występuje perfekcjonizm Japończyków. Oni sobie nie pozwalają na jakiekolwiek wpadki. Maitenance zapowiadane są kilka dni wcześniej. Trwają tyle ile powinny.
No bugi istnieją - ostatnio podwójny aliance (36 osób) pokonało jakiegoś potężnego mobka (sorki nazwy nie pamiętam) wykorzystując do tego "przyklejenie do ściany" - technikę, którą stosuje się aby w miarę bezpiecznie przebiec na niskich lvlach przez trudniejsze miejsca (początkowe aggro mobki nie zauważają ludzi przy ścianach). Jednak zostało to poprawione po dwóch dniach. Bez restartów serwera. Ba - wychodzą patche - nie wymaga to restartów. Więcej - nie ma 2-3 razy w tygodniu kilkugodzinnych okresów oczekiwania, kiedy to gra nie działa, bo trwa regularny maitenance. Jedyny 10 godzinny maitenance był w dniu wprowadzania dodatku. Nie do pomyślenia przy polityce SOE - przypomnijmy sobie wprowadzanie ToOW i NGE... Różnica polega na tym, iż w Square pracują ludzie, którzy tą grą żyją. To jest ich chleb. W preciwieństwie do devsów SOE robią swoją grę dla graczy. Wiedzą, że to oni są dla klientów, a nie klienci dla nich.
Oczywiście nie jest to gra pozbawiona wad. Mnie chociażby rani crafting i brak czegoś w stylu decaya (o czym już wspomniałem wcześniej). Razi także brak trybu okienkowego.
Jednak to, iż gra jest TAKŻE na konsole nie oznacza, iż robiona jest pod kątem konsol.
A tak na marginesie - nienawidzę Square Enix - od wielu lat zabierają mi fragmenty życia... Grami, filmami, anime...
Kostek: Config -> Misc2 -> Keyboard: compact
klawiszologia: WSAD + TAB + ENTER + H + V