Po odblokowaniu Blue Mage'a postanowiłem sprawdzić moją teorię dotyczącą kombinacji PLD/BLU.Tym razem tylko do solowania. Udałem się na spot ze spiderami i:
Po buffie z /WAR (Protect III, Sentinel, Defender, Rampart) moje DEF wyglądało następująco:
A obrywałem od zlinkowanych spiderów tak:
Standardowo jak na mój DEF
Po powrocie do MH i zmianie suba na BLU:
Dla porównania rzucam zdjęcie przed buffem. Z subem WAR DEF wygląda tak samo (zwróćcie uwagę, że ATT z subem BLU wzrósł mi do 279 przy równoczesnym spadku STR WTH?):
Po buffach (Sentinel, Cocoon. celowo pominąłem Rampart ponieważ nadpisuje on Cocoon, a Defendera zwyczajnie nie mam bo pochodzi z suba WAR) mój DEF wyglądał tak:
A odnoszone obrażenia wyglądają w ten sposób:
Pominąłem w teście Metallic Body (Stoneskin) ponieważ schodził po jednym trafieniu i ma niemiłosiernie długi cast time. Nie użyłem do testu Earth Staff'a (-20% physical damage taken) ponieważ mam ją mało wyskillowaną i cięzko byłoby trafić DC spidera. Zakładając, że użyłbym Staffa damage byłby trochę niższy. Nie wiem na ile związku ma skill Blue Magic, który u mnie jest taki:
Ale czytając wypowiedzi na forum Allakhazam, PLD75 ze skillem 22 na levelu 8 BLU z 800DEF wyciągnął 946.
Ogólnie mówiąc wygląda to bardzo interesująco i zachęcająco. Będę chciał pociągnąc BLU do 37, scappować Blue Magic i sprawdzić to jeszcze raz.
Dla uzupełnienia w arsenale suba jest jeszcze Sprout Smack (Slow), Sandspin (Blind), Queasyshroom (Poison), bądź na wyższym levelu Poison Breath, Head Butt (Stun), Sheep Song (Sleep), Blood Drain (HP Drain), Chaotic Eye (Silance), brakuje mi tylko Paralyze. Te skille znacząco mogą podnieść efektywność solowania.
Nie wiem na ile te combo sprawdzi się w party, ale jeśli tak drastycznie spada poziom odnoszonych obrażeń, to wzrasta ilość utrzymanego hate, co za tym idzie Provoke może nie być potrzebny.
Czego sobie i innym PLD życzę