Cytuj:
Francuski fryzjer Marcel Grateau pod wpływem natchienia opracował sposób na utrwalenie fryzury, dzięki podgrzanym szczypcom ułożona z włosów fala utrzymywała się dłużej niż było to wcześniej możliwe. W roku 1884 roku gwiazdy zachwycały się jego fryzurą nazwaną "falą marcela". Kolejne nowinki techniczne pojawiły się już w roku 1890. Francuski fryzjer Alexandre Godefroy montując klosz na końcu przewodu kominowego kuchenki gazowej, wynajduję pierwszą w historii suszarkę do włosów. Natomiast w 1905 roku niemiecki fryzjer Charles Nessler wprowadza innowacyjną technikę "trwałej". Do utrwalenia fryzury wykorzystuje pastę boraksową i elektrycznie podgrzewane wałczeki. Wykonanie pierwszych "trwałych" wymagało przeszło 12h zabiegów i kosztowały fortunę. Od 1930 wykonanie "zimnej fali" zajmuje jedynie 2h i staje się tanie a zarazem dostępne dla mas.
Ot takie tam moje tlumaczenie, nie jestem pewien ale pojawiajaca sie w tekscie fala to zapewne jakas fryzura, i moze miec jakies specjalistyczny polski odpowiednik...
Nie wiedziałem tez jak sie nazywa ten klosz ktory kiedys kobiety zakladały na glowe jak korzystaly z tych arachicznych wielkich suszarek.
edit:
btw nie zagldalem do slownika wiec z ta pasta to strzelalem wydawalo mi sie ze slyszalem o pascie boraksowej stad tak napisalem.
edit2:
o kolega wyzej uzywel auto-translatora, to juz sam sobie zmien waleczki na papiloty i trwala na ondulacje, to pewnie fachowe terminy!