Kilka dni temu M$ udostepnil druga bete swojego najnowszego systemu operacyjnego - Windows Vista.
Po rejestracji na
stronie M$ dostajemy swoj unikalny (epicki ?) klucz i tym samym licencje na rok (do czerwca 2007). Ze stronki mozemy takze pobrac obrazy plyt (sa 2 zasadnicze wersja, x86 - 32 bitowa, x64 - 64 bitowa. Serwery M$ sa dosyc mocno oblegane, wiec obrazow mozna szukac chocby na filemirrors.com.
Kod:
vista_5384.4.060518-1455_winmain_beta2_x86fre_client-LB2CFRE_EN_DVD.iso (3276.95mb)
vista_5384.4.060518-1455_winmain_beta2_x64fre_client-LB2CxFRE_EN_DVD.iso (4208.37mb)
Nowy windowsik mile mnie zaskoczyl, od momentu zaczecia instalacji nie dotnalem myszki/klawiatury ani razu, systemik zainstalowal sie bez mojej ingerencji.
Vista nie ma praktycznie nic wspolnego ze starym poczciwym xp'kiem, calej obslugi i nawigacji trzeba sie uczyc od nowa. Zostala dodana masa bajerkow graficznych np. aero glass, czyli przezroczystosc okienek - efekt jest niesamowity, zrywa beret z glowy.
Testuje go juz 2 dni i poki co nie bylo ani jednej zwiechy/blue screena itp. wiec widac, ze system jest stabilny i spokojnie mozna na nim pracowac.
Ja instalowalem wersje x86, wystarczy miec ~11gb miejsca na partycji i mozna instalowac, system mieszka sobie spokojnie obok xp'ka - jest bootloader z mozliwoscia wyboru systemu. Po instalce rzeczywiste miejsce, jakie zajmuje Vista to ~6gb.
Do pracy z bajerkami potrzeba 1gb ramu, po wylaczeniu uslugi 'desktop window manager session manager' z nowej Visty robi sie poczciwy Xp'ke i daje spokojnie rade nawet na 512mb.
Moze na koniec kilka screenow prezentujacych niektore bejerki nowej windy.
ps. fajne, zintegrowane szachy