Zakładam, że każdy rogue sojuszu dostał się do trenera i wykonał quest na lockpicking (dostępny od poziomu 16 bodajże). Znaleźliście skrzynie do treningu i nabiliście na nich skill do około 100. Co dalej?
Po pierwsze pamiętajcie, że lockipick podlega takim samym prawom jak większość pozostałych skilli. To znaczy, że maxymalny poziom tej umiejętności to 5x Wasz aktualny level (stąd max 300 dla poziomu 60-go). Nie stresujcie się więc, jeśli dojdziecie do 80ciu i dalej ani rusz. Dodatkowo kolor napisu LOCKPICK pokazuje czy podołamy danemu zamkowi:
- czerwony - zapomnij
- pomarańcz - 100% skill up
- żółć - duża szansa na skill up
- zieleń - niewielka szansa na skill up
- szarość - otworzysz wykałaczką
1-100 napukacie na skrzyniach do treningu. Nic dodać nic ująć.
100-175 skrzynia w poison queście. Od pewnego lvla (nie jestem pewien, od którego) od 175 można też wybrać się do Ratchett. Na południe od portu stoi zakotwiczony okręt piracki - wejdź na sam dół i otwieraj skrzynię aż do 175.
150-200 drzwi w Gnomegaran - nie polecam, strasznie męczące i trzeba długo czekać
180-225 Scralet Monastery. Jest tu trochę drzwi do otwarcia, ale na ogół poleca się po prostu otwieranie dwóch pierwszych i: a) wejście do instancji i zabicie kilku mobów, b) okradzenie 4-6 mobów. Pierwszy sposób zawsze się dla mnie sprawdzał, drugi czasami nie, zwłaszcza, kiedy okradałem pewne moby po raz drugi.
280-300 wysoko poziomowe instancje (BRD, Scholomance)
tyle stałych źródeł. Można się w to bawić jak się ma czas. Dla mnie to paranoja. Osobiście na każdym levelu okradam humanoidy, aż do momentu, kiedy nazbieram 5 skrzyń. Otwieram je i mam spokój aż do następnego poziomu (co nie oznacza, że przestaję okradać - z nałogami ciężko zerwać, zwłaszcza, jeśli są tak intratne ^^)
- Battered Junkbox 25 - 100
- Worn Junkbox 100-175
- Sturdy Junkbox 175-275
- Heavy Junkbox 250-300
Za każdym razem kiedy jesteś w IF albo Ogrimar i zobaczysz, że ktoś prosi o otwarcie skrzyni - zgłoś się od niego. Zamiast ryzykować i samemu zdobywać skrzynki - pozwól że ktoś przyniesie je do Ciebie. Ba! Nawet czasem zaoferuje wynagrodzenie. Można je przyjąć lub grzecznie odmówić, ale NIE WAŻCIE SIĘ PROSIĆ O WYNAGRODZENIE! Już wystarczająco nas nie lubią za nasze unikalne skille. Po cholerę jeszcze to pogarszać. Poza tym. Ktoś przynosi do Ciebie skrzynkę i za darmo podnosi Ci level w otwieraniu. Jakim prawem chcesz żądać wynagrodzenia?
- Heavy Bronze Lockbox, Ornate Bronze Lockbox - raczej skila nie podniosą, ale otwieraj je i tak. To naprawdę nie jest aż taki wysiłek, a zaoszczędzisz komuś kłopotu.
- Iron Lockbox 75-125 (chyba)
- Strong Iron Lockbox 125-???
- Steel Lockbox 175-???)
- Reinforced Steel Lockbox 225-300
- Mithril Lockbox 2?5-300
- Thorium Lockbox 2?5-300
- Eternium Lockbox 2?5-300
tu dosyć ciężko wyznaczyć pułap, od jakiego otworzysz, dość powiedzieć, że większość znalezisk da się otworzyć mając 225.
Dodatkowo, jak przy wielu skillach, tutaj także jest zamek, którego otwarcie wymaga umiejętności powyżej 300. Nie mam jeszcze pojęcia gdzie się takowy znajduje, ale otwarcie go umożliwią Dark Leather Gloves (premia +5).
Źródło :
http://worldofwarcraft.com.pl/rogue/UlicaPokatna.html