I znow klotnia.
To ja tez cos napisze, nie dlatego zeby ta klotnie kontynuowac ale dlatego, ze zostalem poproszony o maly dopisek do tego tematu jak ja widze calosc. Ogolnie jesli chodzi o poczatkowe posty to szczerze mowiac no comments. Od powstania shardu juz byla niejedna rozmowa na podobne tematy, ze graczom niepodoba sie to czy tamto i to wina gm'ow. Ja mam dosc tego i niebede tu mowil kto ma racje a kto nie. Jak to ktos ujal "prawda jest jak dupa, kazdy ma swoja".
Zawsze jest cos co sie komus niespodoba. Ocena nowego szardu nalezy tutaj tylko i wylacznie do graczy, ale bierzcie pod uwage wszystkie wypowiedzi a nie tylko paru osob.
Z drugiej strony zawsze znajdzie sie ktos komu sie cos niespodoba. To chyba normalne, mi takze sie niepodoba pare rzeczy ale zawsze staram sie pojsc na kompromis. W sumie najlepsze wyjscie. Fakt, faktem, ze ostatnimi czasy ilosc graczy na shardzie sie zmniejszyla, niesadze aby to byla wina tej czesci ekipy, ktora teraz sie najbardziej udziela. Sadze, ze odwalaja kawal dobrej roboty, sam widze i mam na to oko co robia a maja takie zaangazowanie jak ja, broneck czy kosmaa kiedys.
W sumie cos musi sie skonczyc zeby moglo cos powstac nowego. Zmiany niekazdemu odpowiadaja ale osobiscie sadze, ze albo ten shard padnie albo bedzie najlepszy co jest bardziej prawdopodobne.
Ktos tam pisal, ze ja dalej sie udzielam na shardzie i pisze skrypty. Tu wniose poprawke, nieudzielam sie od jakis 3 miesiecy. Poprostu niemam na to czasu (kobieta, szkola, szukam pracy) i brak mi checi. Duzo czasu spedzilem przy tym projekcie, jakby niepatrzec postawilem to z paroma osobami na nogi, zarywalem nocki siedzac przy skryptach, okolo 3 miesiecy mialem jazde noc w noc tak o poprostu poniewaz to lubilem, uwielbiam bawic sie programowankiem. W tej chwili zbrzydlo mi to i pewnie tak pozostanie przez jakis czas, choc ostatnio rozwazam mozliwosc pomocy przy skryptach. Z drugiej strony jak nie ultima to napewno rusze cos innego zwiazanego z rpg i siecia, pare pomyslow mam lecz znow mnie ograniczaja w/w rzeczy.
Przez caly ten czas oczywiscie mam mentalna opieke nad shardem. W sensie w miare mozliwosci staram sie wiedziec co, jak i poco. Caloscia jak narazie kieruje gadget i tak zostanie, chyba, ze postanowia aby to byl ktos inny. Sadze, ze calkiem niezle mu idzie. Oczywiscie niepomniejszam tu zaangazowania innych osob. Kierowanie ekipa i zadaniami to jedno, ale samo zakladanie kont to tez jest robota, nie zeby byla bardzo skomplikowana ale dzien w dzien robiac te same rzeczy mozna sie zanudzic
Pisanie skryptow jeszcze gorzej wypada, jak siedzisz nad jednym malym plikiem przez kilka dni a pozniej sie okazuje ze zapomniales nawiasu zrobic i dlatego niedzialal
Ogolnie podsumowujac, jest tak jak gadget mowil. Ja mam emeryturke, broneck niema stalki w domu. Jak bedziemy mieli czas i checi to wniesiemy cos wiecej w ten shard, a jesli nie, postawimy serwerek czegos innego
Jak narazie caloscia zajmuje sie ekipa z olsztyna. Robia to co robia, sami ocenicie jaki bedzie nowy serwerek, ale jak dla mnie zapowiada sie calkiem kuszaco.
P.S. Gadget: niepisz wiecej, ze jestem emerytowanym gm'em.
P.S2. Chcialem tego posta inaczej ujac ale pies mi zaczal ujadac na jakiegos barana na klatce i sie rozproszylem
Pozdrawiam Malcolm