W tej chwili najekonoczniejszym i najlpeszym zakupem jest:
C2duo 2.13 ghz na plycie Asus p5b deluxe i z pamieciami juz musisz sobie dobrac, polecilbym ci geil ultra 553 w dualu. Taki zestawik pniesz na okolo 140-150% mocy bez zmieniania chlodzenia czy czegokolwiek, jesli interesuje cie tania karta graficzna to: Gigabyte gs 7600 256mb na silentpipe, cisza i wystarczajaca moc, jesli cos mocnego to ati x1800 gto IceQ HiSa (tylko i wylacznie mozna szybko i latwo oraz bezpiecznie zmienic bios na ten od 1800 XL - ok. 30-40% mocy wiecej). To by bylo na tyle ode mnie, nie polecam plyt msi z 965, chyba ze nie interesuje cie krecenie powyzej 20% mocy to plyta tania i ma wszystko co trzeba, ( chce taka sprzedac jakby co za oklo 330 zl ^_^) , ewentualnie plyta intela, aczkolwiek nie wiem jak sie one zachowuja,nie bylo testow i nie bylem w posiadaniu takowej. Najlepiej kup tez jakis normalny stabilny zasilacz, jakas firmowke jak tania to chieftec jak troche drozsza to jakis tagan u 15
. Tyle ode mnie. Pozdrawiam i zycze powodzenia w zakupie:).
aLtar napisał(a):
Na poczatku chcialem od razu wziasc 1 ale po przejrzeniu paru artykulow w benchmark.pl czy pclab.pl dowiedzialem sie o istnieniu 2 ktora cenowo jest podobna pomimo lepszej wydalnosci, z tym ze jesli obie karty podkrecic to wychodzi na to samo, poniewaz 2 kiepsko sie podkreca, natomiast 1 jest bardziej podatna na ten czyn i wychodzi na to samo. Pozniej dowiedzialem sie o 3, ktora jest odpowiedzia nvidi na zaistniala sytuacje gdzie na rynku sa dwie karty takie same cenowo lecz rozniace sie wydajnoscia.
Co do planu rozbudowy machiny to za 2-3 lata planuje dokupic druga kostke ramu i drugi gfx, mozliwe ze wymiana procka - dlatego wlasnie drozsza plyta glowna na starcie.
Proponuje GS7900, latwo sie kreci i osiaga moce gt7950:).