Zderzenie z rzeczywistością = kasa na serwer. Jeżeli znajdzie się troche zapaleńców, coś zawsze wyjdzie (cholera, projectiwish.com ma już przynajniej bardzo wczesną alphę, i jadą dalej ^^)
Z darmowymi grami jest problem... Zazwyczaj są cielakowate, a jak już nawet nie są, to community daje po oczach. Można zrobić darmowego i jakaś selekcje, np. roleplayowanie. I może to wyjść. Ale jednak grafika jest zdeczka potrzebna, bo np. kto by się podniecał symolatorem lotu pół-smoka gdyby zamiast głownego bohatera byłaby piłeczka ?...
Z ambitniejszych Polskich (prawie) projektów padl Sigonyth. Gdzieś trafiłem na:
http://szlachcic.xcellence.pl/main.php w miare ambitny projekt, lecz bez tak strasznie dobrej grafy. Póki co wydaje się realistyczna (coś podobnego do Wurma) ale nic nie wiadomo...
Ale podsumowując ogólnie temat: Spoko, nie mam nic przeciwko aby Polacy jakiegoś MMORPGa zrobili, byle byłoby to bardziej ambitne i raczej robione od siebie. Grafa mimo wszystko powinna być ładna w miare, eyecandy jednak wpływa na przyjemność z gry.
Taki mały offtopic jeszcze: Ja tam czekam na MMO
RPGa. Coś z permadeathem, skill systemem, i wolnością, przedewszystkim wolnością... Póki co MMORPG = MMOH&S.