mrynar napisał(a):
Im mniej polityki na forum tym lepiej, ale skoro kupe osob ma tu cos o Kaczynskich o PiSie to nie widze problemu zeby ktos mial cos Tusku i PO.
Poza tym to calkiem pomyslowa przerobka plakatu wyborczego.
Mnie akurat rozbawila bardziej niz uburzyla.
Huck --> to nie jest zadne propagowanie nazizmu czy faszyzmu.
Opi - nie masz racji. Jedna rzecz to nabijanie się z rządu, druga to przekraczanie pewnej granicy. Dla mnie ta granica dobrego smaku i wyczucia została przekroczona.
Tczewiak - piszesz takie bzudry, że aż normalnie człowieka skręca. Jeżeli masz przedstawionego Tuska w mundurze SS, hasło nawiązuje do Oświęcimia w którym zginęły setki tysięcy ludzi, w obrys Polski wpisana jest swastyka - to pisanie, że "hakenkreuz nie jest nawet symbolem nazistowskim" jest delikatnie mówiąc - niezbyt światłe....
Prosze, zmien siga.
BTW:
Kodeks karny
Art. 256. Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych, wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Dla zainteresowanych mam orzeczenie Sądu Najwyższego co to znaczy "propagowanie".
(wycinek:
"
Z wykładni językowej [przepisu art. 256 k.k.] wynika, iż propagowanie to nic innego jak prezentowanie tego ustroju (faszystowskiego), czyli również wystawianie na widok publiczny symboli takiego państwa czy też wykonywanie określonych gestów odnoszących się do tego ustroju.")