3-1: Call of the Wyrmking
- iść do Air Travel Agency w Bastok Port (nawet wchodzić nie trzeba)
- iść pogadać z Cid'em w Bastok Metalworks
3-2: Vessel Without a Captain
- iść do Neptune's Spire (siedziba Tenshondo) w Lower Jeuno i nacisnąć drzwi na wprost
- iść do Ru'lude Gardens w Jeuno i wejść do pałacu
3-3: Road Forks
- zrobić zestaw gadek i zadań w San d'Oria i Windurst a na koniec pogadać z Cid'em w Bastok
3-3A: San d'Oria Route: "Emerald Waters"
- wejść do Nothern San d'Oria
- iść do katerdy i pogadać z Arnau (jest przy ołtarzu)
- iść do pokoju z manuskryptami (drzwi na lewo na parterze zaraz jak sie wejdzie do katedry) i pogadać z Chasalvige
- iść do Carpenters' Landing (wchodzi się z Jugner Forest E-6) i pogadać z Guilloud'em (stoi przy jeziorku na pozycji H-10, dochodzimy tam skręcając w jaskini dwa razy w prawo)
TUTAJ POTRZEBA POMOCY GRACZA 70+
- zabić NM'a który popnie po rozmowie z Guilloud'em (jest to Mallboro MNK/BLM albo MNK/RDM, NIN70 albo PLD70 go soluje, jedyne na co trzeba uważać to Slow, Blind, Paralyze oraz Hundred Fist, choć to ostatnie średnio mi przeszkadzało, pozatym do walki podchodziłem z 300%TP które nabiłem na mobkach z okolicy)
- pogadać jeszcze raz z Guilloud'em
- iść do Count Caffaule's Manor w Southern San d'Oria (pozycja B/C-6) i pogadać z Hinaree na piętrze
3-3B: Windurst Route: "Memories of a Maiden"
- wejść do Windurst Waters
- iść do Rhinostery w poludniowej częsci Windurst Waters (pozycja J-9) i zagadać do Ohbiru-Dohbiru.
- iść do Windurst Walls i poagadać z Yoran-Oran (pozycja E-5)
- iść do Timbre Timbers Tavern w połnocnej części Windurst Waters i zagadać z Kyume-Romeh (pozycja F-10)
- iść do domu w poludniowej częsci Windurst Waters (pozycja E-7 wejście od tyłu po schodach) i pogadać z Honoi-Gomoi
- udać się do Attohwa Chasm (wejście E-5 z Maze of Shakhrami)
TUTAJ POTRZEBA POMOCY GRACZA 70+ (BLM najlepiej, NIN i PLD tam sux total)
- dojść do "Loose Sand" (pozycja K-8 ), zexaminować i zespawnować NMa
- po zabiciu zexaminować jeszcze raz aby otrzymać keyitem (należy stanąć dokładnie na "Loose Sand" bo inaczej jest informacja, że jesteśmy za daleko)
- wspiąc się na górkę (drogę zna Prit i Sono, ja nie mam pojęcia jak iść, wieć nei będę pisał;)) i na szczycie zexaminować "Cradle of Rebirth" aby otrzymać 3 keyitemy potrzebne w queście
- iść do Port Windurst i pogadać z Yujuju (pozycja M-6)
- iść do połnocnej części Windurst Waters i pogadać z Tosuka-Porika (pozycja G-8 w prawynm pomieszczeniu Optistery)
- iść pogadać z Cid'em w Bastok Metalworks
3-4: Tending Aged Wounds
- wejść do Lower Jeuno
- iść do Neptune's Spire (siedziba Tenshondo) w Lower Jeuno i nacisnąć drzwi na wprost
3-5: Darkness Named
- iść do Upper Jeuno i pogadać z Monberaux'em (pozycja G-10 w Infirmary)
- iść do Neptune's Spire (siedziba Tenshondo) w Lower Jeuno i pogadać z Ghebi Damomohe (babka za ladą)
- dalej farmowanie chipów i walka z Diabolos'em