Co ja na to ? Hmm..
Ostatnio staram się nie angażowac w tego typu dyskusje zmierzające tylko i wyłacznie do wszczecia kolejnej słownej burdy, ale raz w miesiącu moge sobie na to pozwolić
Naszym celem jako MmogSpot.com było aby umożliwić fanom UO nabycie tej gry bez szukania po sklepach i taniej niźli w sprzedazy dystrybucyjnej . Zapewne paru osobom, które mogą na tym stracic kasę ( bo chciały te grę wciskać ludziom po wyższej cenie lub same zapłaciły więcej) może się nie spodobać ze taka promocja została uruchomiona - została jednak uruchomiona na zyczenie wielu osób które przysyłały do Nas i do mnie osobiście maile z prośbą o pomoc w zdobyciu tej gry, możliwie jak najtaniej.
Kiedy pojawiły się pierwsze informacje o wydaniu UO w Polsce i sugerowanej cenie detalicznej rozpoczeły się narzekania co do wysokości samej ceny detalicznej (129 PLN). Co niektórzy gracze najwyrazniej zapomnieli ( o dziwo dotyczy to kilku osób z OSI - a więc ludzi doświadczonych) że EA sprzedaje grę w Stanach po kosztach a nawet poniżej nich bo i tak firma w tej cześci żyje z abonamentów ( typowy przyklad działania wielu firm - np producentów drukarek odbijających sobie na tuszach, czy konsol - odbijających sobie na grach).
W przeciwieństwie do EA jednak lokalni dystrybutorzy nie prowadzą serwerów ( bo nie uzyskali na to zgody ) i nic nie mają z handlu abonamentami. Czy w takim wypadku wydawałbyś grę również poniżej kosztów/po kosztach? Czy zdaniem czytelników którykolwiek Zarząd rozsądnej firmy by się na to zgodził ? Idąc dalej , mozna zadać pytanie ile musiałby zapłacić gracz za UO ściagniete z USA? Ile osób byłoby zadowolonych z ceny detalicznej 200 - 240 PLN?
MmogSpot.com nie jest wydawcą gry w Polsce, a jedynie pośredniczy pomiędzy graczami a IM Group umożliwiając miłośnikom tej gry nabycie jej taniej niż ma być sprzedawana w sklepach? Ja osobiście póki co nie mam wpływu na politykę tej firmy. Czy za to Nas winią co niektórzy Koledzy/Panowie? Wydaje się więc że prawdą są słowa iż Polakowi nigdy nie dogodzisz.
Jedna z osób wypowiedziała się pijąc do mnie (w kwestii oferty) że są granice przyzwoitości. Moim osobiście celem było umozliwienie osobom które tego chcą jak najtanszy zakup oryginalnej wydanej przez IM Group gry. Czy zdaniem wysuwający w/w argument osób taka oferta ze strony IM Group i MmogSpot.com stanowi naruszenie zasad przyzwoitości? Ja widze raczej usilne próby kilku osób do wszczęcia kolejnej awantury pod swoje dyktando.
Osobiscie i ja i wielu innych graczy jest wdzięcznych IM Group za to że zechciało wyraźić zgodę na preorder u Nas. Równie dobrze mogli tego nie robić lub zawinszowac sobie detaliczne 129 PLN. Bądz co badź te 30 PLN czy nawet 23 PLN (po odliczeniu kosztów transportu) to duzo kasy dla wielu Polaków (nie każdego stac na sprowadzenie ze Amazona gry za ponad 220 PLN przy założeniu że nie bedziesz musiał płącić za pomoc w urzedzie celnym).
Resaumując - nie winie nikogo za zarzuty które wysuwa. Kazdy ma prawo do swojej racji i zazwyczaj każdy tej racji po trochu ma. Ale prosze aby nie oczekiwac odemnie podejmowania pewnych decyzji. Umowy między IM Group i EA nie podpisywałem ale zapewne jest w niej zapisane w jaki sposób gra będzie w Polsce wydana i co będzie w pudełku . Hmmm chyba to by było na tyle.
PS Co do zasad marketingu - polecam porównanie wydania polskiego Diablo II czy Fallout Tactics z wydaniem w USA ( czy innych gier wydanych nie przez IM Group) a przekonacie się że i innych firm co niektóre słowa mogą dotyczyć. Chętnych do dalszej dyskusji zapraszam tutaj -
http://www.mmogspot.com/board/viewtopic.php?p=5507#5507
... when the dream became true ...
http://www.mmogspot.com<font size=-1>[ Ta wiadomość została zmieniona przez: IcE dnia 2002-03-20 17:06 ]</font>