ima1000w napisał(a):
Przeglądając zapowiedzi na rok 2007 mmorpg.com oraz to forum przecieram wciąż oczy ze zdumienia, jaką to popularność zdobyła Tibia 2d - jak myślicie w czym leży ich sukces??
free + dostepnosc dla mas, nieskomplikowane zasady.
Cytuj:
gratuluje forum ale do rzeczy Więc przestałem wierzyć w C++ i chyba przerzuce się na nauke Javy. Nie wiem czy oglądaliście program Firma tvn24 tam było traktowanie o firmach produkujących gry,obrazki,muzykę na telefony - ich firma zarabia 100 tys. po odliczeniu kosztów reklamy. Więc nauka Javy chyba się opłaca, moim zdaniem.
Inna kwestia to przyszłość gier pisanych na urządzenia przenośne.
java to dosc przyszlsociowy i ciekawy jezyk jednak ma pewne wady np. dla mnei nie do zaakceptowania:
- bezwzgledu jaka maszyne dasz jawie to i tak zezre wczesniej cyz pozniej 100% zasoobow
- zeby cokolwiek napisac trzeba sie napisac i to sporo, dla przykladu aby wyciagniae hosta (lub adersu ip sorry juz nie pamietam) odwiedzajacego w javowych servletach to trzeba uzyc kilku obiektow, nastepnie ich metod i wlasciwosci w sumie linia kodu zajmujaca wiecej niz caly ekran, a w innych jezykach sa to poprostu funkcje (lub metody pojedynczych obiektow).
te 2 rzeczy odrzucily mnie wystarczajaco od javy. juz C# jest pod tym wzgledem bardziej "ekonomiczny". Po za tym java dziala na wszystkim, a wiadomo ze jak cos jest do wszystkeigo to jest do niczego. oczywiscie to jest troche przesadzone nie mniej jednak za ta kombatybilnosc java zaplacila wydajnoscia. a wszystkim ktorzy wierza piekne mareoidowe wykresy ze java jest hiper wydajna to szczerze wspolczuje.
A co do nauki przyszlosciowego jezyka to wszystko zalezy co chcesz robic co Cie bardziej kreci. Jesli implementacja systemow real-time to ASM/C/C++, jesli implementacja na komorki no to zdecydowanie Java, jesli implementacja systemow biznesowych to C/C++/C#/Java, a jesli intersuja cie rozwiazania przez WWW (niekoniecznie proste stronki a skomplikowane aplikacje obslugujace procesy biznesowe no to ) C#/PHP/Python/platforma .NET [VB/C# chodz teoretycznie tu jezyk nie ma znaczenia] i ew. Java. A jesli interesuje Cie samo projektowanie systemow a nie ich implementacje najlepszym wyborem bedzie UML. Ponadto nie powinienes zapominac o bazach SQL gdzie wybor jest jeszcze bardziej trudniejszy od prosych baz takich jak SQLite i Mysql przez bardziej zaawansowane jak Postgres czy Interbase po komercyjne kombajny takie jak Oracle/SQL Server czy Sybase.
IMHO powienies zastanowic sie co cie kreci i tym sie zajac, ja uwazam ze ludzie pracujacy w it tylko dla kasy a nie z zamilowania nigdy nie osiagna poziomu pasjonatow tak wiec za nim sie zabierzesz za nauke to dokladnie przemysl a najlepiej potestuj kilka jezykow i wybierz ten ktory ci najbardziej lezy. A ilosc kasy w it jest odpowiednia do twoich umiejetnosci (no moze wyjatkiem jest polska
gdzie chyba nikt nie zarabia tyle ile powinien) bez wzgledu na jezyk w jakim operujesz.
ima1000w napisał(a):
To bolało.. Nie za trudny ale zbyt oklepany
err define oklepany, bo aqrat w przypadku jezykow programowania oklepany znaczy zajebisty
a nie ch.......
ima1000w napisał(a):
a co ja mam się ci tłumaczyć jak ja pisze kiedy i gdzie itd.?
Tu nie chodzi o ludzi ale o język programowania.
może polecisz jakieś książki co a nie wchodzisz w dupe porządnym ludziom
dla nowicjusza ogolnie o programowaniu: symfonia C++ imho najbardziej zajebista ksiazka o programowaniu i to niekoniecznie w c++. zeby kazda ksiazka byla tak pisana to bylby raj na ziemi
java: dla nowicjusza imho thinking in java, a pozniej w zaleznosci od tego czego sie chcesz uczyc w javie to popatrz w ksiegarni z ksiazka na konkretny temat jesli znajdziesz to popatrz na wydawce i jesli jest o'reilly (maja charakterystyczne biale ksiazki ze zwierzatkami) to mozesz brac w ciemno. masz pewnosc ze ksiazka reprezentuje przynajmniej minimalny akceptowalny poziom.
C/C++: podstawowa i jedyna kniga imho to C++ autorstwa Bjarne Stroustrup.
A teraz odnosnie narzedzi sa darmowe edytory dla .neta a sam kompilator iirc jest w windzie standardowo, a najlepsze edytory i serweery aplikacji dla javy kosztuja wiecej niz VS dla przykladu IBM Websphere -
http://www-306.ibm.com/software/webservers/appserv/was/
A skoro ty chcesz zakladac firme to chyba lepiej kszalcic sie w troche innym kierunkach takich jak:
- zarzadzanie firma
- zarzadzanie zasobami ludzkimi
- ekonomia
- etc.