@h3rion
Cytuj:
Ja nie pisze, że komunizm jest/był dobry
Cytuj:
ale poprostu nie uważam, że komunizm był czymś złym
Czytaj swoje posty.
Cytuj:
To prawda, że może nie był to czas jakiegoś wielkiego buhu gospodarczego, bo w sklepach mało było
Myślę, że powinieneś spróbować żyć na kartki i stać 8 godzin w kolejce po mięso.
Cytuj:
jaednak mam wgląd w sytuacje lepszy niż niektórzy ... Towary były, ale w magazynach.
Cóż to świetnie. Tylko na co komu towary, których nikt nie wykorzystuje?
Cytuj:
Komunizm w Polsce był zły, ale to dlatego, że był on utworzony przez Rosjan, a nie Polaków...
Wyjaśnij mi czym się różni Polski komunizm od Rosyjskiego? Pozatym mylisz się. Socjalizm w Polsce był tworzony przez Polaków.
Cytuj:
Poza tym państwa zachodu zablokowały nas gospodarczo(nie kupowały naszych towarów) i dawały pieniądze na strajki
Ehe, a stonkę zrzucają Amerykanie. Niczym nie poparte teorie spiskowe zostaw dla siebie ok? Jakbyś nie wiedział to nasze państwo nie chciało handlować z zachodem bo nasza polityka ukierunkowana była prorosyjsko.
Cytuj:
Komunizm (jako komunizm, a nie odmiany) ma na celu udostępnić każdemu to samo
Większość ideologii politycznych wygląda super na papierze. Niestety liczy się to co zrobili a nie co chcieli zrobić.
Cytuj:
Chiny są teraz potęgą gospodarczą, chociaż nadal są państwem niewolników przez Ameryke... , a mają wysokie wydobycia surowców i infrastrukturę na wysokim poziomie
Chiny mają rynek otwarty na zagraniczne produkty i bynajmniej nie są komunistyczne.
Cytuj:
Każdy miał zagwarantowaną edukację i późniejszą pracę... Powiesz, że to co że ludzie mieli kase skoro nic nie było na półce, a ja sie zapytam co teraz daje to, że są pełne półki skoro ludzie często nie mają na chleb? Nikt z głodu nie umarł...
A ile to ludzi w tamtym okresie w Polsce mogło smacznie zjeść? Wybrać to co lubi ze sklepu odzieżowego? Czy wreszcie kupić samochód?
Nie pleć głupstw, że teraz nie ma pracy. Każdy człowiek po zawodówce teraz znajdzie pracę, tylko musi chcieć to zrobić.
Cytuj:
A strajkujący "ratując naród" byli najgorszymi mendami jakie świat widział
Powiedz, czy gdybyś miał w klasie 3 osiłków, którzy zabieraliby Ci kieszonkowe, bili Cię i poniżali to całowałbyś ich po rękach? Raczej zebrałbyś traktowanych tak samo i dał osiłkom nauczkę. To właśnie robili robotnicy.
Pleciesz androny. Poducz się i wróć to, wtedy podyskutujemy.