Od prawie roku gram w Lineage 2 i się troszkę znudził. W tej grze mam już wszystko, co było do osiągnięcia (no może poza Hero, full S grade) i już ta gra mnie tak nie bawi. Szczególnie questy, które polegają w większości na:
idź, zabij 100 mobów, przynieś co wydropiły. Dlatego rozważam grę w innego MMORPG.
Lineage 2 generalnie mi się podobał. Rozbudowany system klanów/ally, klanowe wyprawy na RB, party, ogromny i przepiękny świat gry, obecność systemu craftingu, system siege, wiele różnych ras i klas, ciekawa ekonomia gry, no i dobre community.
Ale L2 ma też wady. Szczególnie powolne expienie na high lvl i składnik RPG, czyli mało wyszukany sposób szkolenia postaci (tylko grind) i questy (małe zróżnicowanie i opłacalność).
Wg mnie L2 na high lvl to gra ukierunkowana na PvP, a mnie się
PvP niezbyt podoba (mój klan teraz to tylko się udziela na wojnach, PvP i PK, a nic innego już ludzi nie bawi).
Szukam MMORPG ze wskazaniem na składnik RPG, party PvE i questy. Oczywiście z dobrym community, systemem klanów/gildi, wyprawami na raid bossy (podobnie jak w L2). PvP też może być, ale ja raczej będę od tego stronić (więc np. full loot odpada).
Na Forum jest trochę info o nowych MMORPG'ach, ale do końca nie wiem, które zostały już wydane, a które są w fazie Beta.
Z ciekawszych propozycji MMORPG można wymienić:
1. Age of Conan (testy)
2. Aion (testy)
3. Corum online
4. Darkfall online (testy)
5. EVE online
6. Guild Wars
7. Lineale 2
8. Lord of the Rings online (testy)
9. Perfect World,
Perfect World w mmorpg.com,
Perfect World Japan,
Perfect World images (tylko Azja?)
10. Soul of the Ultimate Nation,
SUN (webzengames),
SUN (gry.pl) (tylko Azja ?)
11. Two Worlds,
link 2 (testy, premiera V.2007)
12. Vanguard – Saga of Heroes,
link 2
13. Word of Warcraft
Osobiście mnie ciekawe wydają się:
Perfect World,
Soul of the Ultimate Nation i
Vanguard – Saga of Heroes. Jednak dwie pierwsze chyba nie są jeszcze dostępne.
A co wy o tym sądzicie?
Wie ktoś coś więcej na temat tych gier?
Jak są jakieś nowe ciekawe MMORPG, to podajcie linki.
Może warto stworzyć jakiś temat z samymi linkami (i tylko linkami, ew. krótki opis) do wszystkich MMORPG, aby nowi gracze mogli sami przeanalizować rynek?