Atherius napisał(a):
(...)Biegne sobie, gra przyciela, przez 15 sekund mialem freeza, ustalo i moja postac dostala jakiegos speed boosta.
Masz może 2-rdzeniowego procka AMD? Wiem, że niektóre gry miały z tym problemy, nagle postac dostawała speed-up'a
Może VG także...
Co do wydajności działania gry na kompie, to niemożliwe jest przy takiej ilości i szczegółowości grafiki oraz zaawansowanych efektów specjalnych, aby gra działała idealnie płynnie bez przeskoków. Żeby wczytać całość potrzebowałbyś maszyny z Pentagonu. Normalny pecet musi doczytywać kawałek po kawałku (chyba, że potniesz grę na zony, jak w EQ2) i jedyne, co możesz zrobić to skrócić ten proces aby zajmował poniżej sekundy, zamiast kilku (tak jest u mnie). Jest całe multum sztuczek i zależności, o których zwykły śmiertelnik nie ma pojęcia, a maja bardzo duży wpływ na wydajność kompa.
Na przykład: dysk twardy zapełniony w 75% potrafi stracić połowę wydajności. Przy czym nie mylić dysku z partycją. Partycja z grą/programem może mieć sporo wolnego miejsca, ale jeśli pozostałe będą zapchane, to nic nam to nic nie zyskamy. Itd.
Co do fps'ów, to przez korzystanie z shaderów 2.0+ i DX9, niestety karty graficzne są dosłownie mordowane. Największym pożeraczem wydajności są efekty związane z cieniami i światłem, a nie znalazłem opcji w grze, która by to wyłączała... Poza tym tekstury zajmuja od groma miejsca i jeśli brakuje go na karcie, to są ładowane do RAMu komputera, który jest znacznie mniej wydajny. Efektem jest właśnie 'zwiecha' lub/i nagły znaczny spadek fps (zależnie od ilości danych).
Engine gry jest napewno niedopracowany, to już chyba zaczyna stawać się zasadą w grach on-line. Ale jestem optymistą, bo choćby EQ2 było pod tym względem koszmarne, a obecnie działa 50% lepiej niż po wydaniu. Niestety taka optymalizacja wymaga czasu...
To tak pokrótce, żeby się nie rozpisywać bo i tak większość tego nie przeczyta