Lu napisał(a):
uhaha ale się dyskusja zrobiła
dla jasności : zapytałem o tanka z 2H w PUGu – nie mam nic do grupy zgranych znajomych którzy w 5 warków z 2H robią sami instancję bandażując się po drodze i przekazując agro
grałem też z tankami którzy z dwurakiem w PUGU świetnie tankowali i nie miałem problemu lecząc ich (znaczy nie umierali od trzeciego ciosu walcząc z trzema mobami ) – pozdrowienia dla klanu FURIE .
Bo prawda jest taka, ze mozna tylko takie rozwiazanie trzeba sobie wykalkulowac. Oczywiscie druga strona medalu jest taka, ze pewnie 9 na 10 takich warriorow to zwyczajni idioci, nie majacy z reguly pojecia ani o dps'ie, aggro, ani w ogole o tankowaniu. (tzn. mowie tutaj o pug'ach, a nie o grze z kumplami bo tam wiadomo, mozna sie ze wszystkim dogadac)
Ja np. do poziomu auchenai crypts (czyli ramparts, bf, slave pens, underbog, mana tombs) tankowalem w Dual Wieldzie (oczywiscie bosow to juz normalnie, choc kilku tez w dual wieldzie).
I nie mowie tutaj o tankkowaniu na 70 lvl, tylko tankowaniu podczas levelowania, gdy sie mialo sredni gear (epiki stare + nowe greeny / blue z instancji, questow), gdy tez braklo sprzetu itd itp.
Tyle, ze no tak jak mowie, trzeba to robic z glowa. Tankowalem DW, ale mialem chyba 16 pkt w protekcji z wymaxowanym armorem i defiance, reszta punktow fury (m.in. to hit). Najistotniejsze staty wtedy to armor, to hit, defense, dodge.
To hit mialem na poziomie 8/9 %, no i oczywiscie tank itemy. Crita mialem calkiem niezlego. Aggro mialem znacznie lepsze niz full prot z shieldem (one hand na flurry 60 dps to w praktyce ponad 80 dps, a przeciez jest jeszcze OH), zwlaszcza na wiekszych pullach.
Tak naprawde takie rozwiazanie to tez byl tank, tyle, ze poswiecajacy armor (z shielda), shield block wzamian za wieksze aggro (znacznie wiecej rage, wynikajace ze slabszych mimo wszystko def statow, i z dps'u). Czy tak ubrany bylem dps warriorem ? Nie. Szczerze mowiac bardziej chyba przypominalem feral druta. Pozniej juz nosilem shield bo po prostu nie dalo rady nadazyc z odpowiednimi itemami za trudnoscia kolejnych instancji. ale uwazam, ze spokojnie takie tankowanie bylo viable. Kumpel drut spkojnie mnie healowal bo w sumie poza mniejszym armorem, braku shield blocka nie bylo jakiejs ogromnej roznicy. co innego oczywiscie jakbym wyskoczyl bez punktow w prot, z full dps gearem to wtedy pewnie 3-4 hity i koniec ... no ale wlasnie po tym mozna rozpoznac idiote
Co do healerow to tez madroscia nie grzesza. Rzuci taki np. shielda na tanka przed jakims trashem i sie dziwi, ze ten po sekundzie zgubil aggro jak akurat zdarzylo sie, ze np. zaliczyl Miss'a, mob trafil, ale wszystko zaabsorbowal shield i w rezultacie warrior mial "porywajaca" ilosc rage'u do tankowania