Cytuj:
utrzymanie targetu w cc wydaje się opierac wyłącznie na umiejętności używania FOCUS i zbindowania go - nie widze potrzeby używania makr do focusowania - poproawcie mnie jeżeli sie mylę.
mam zbindowane focus i czyszczenie focus (interesują mnie makra zamiast keybindów - bede wdzieczny za podanie jak to wyglada)
Albo robisz to w jednym macro, albo masz osobno tak jak ty (macro na focus/unfocus/unfocus kiedy cel jest dead + seduce z targetem na focus), imo obie metody są dobre i ciężko wymyśleć coś lepszego.
Na przykładzie makra na seduce, które podałem chyba gdzieś wcześniej:
/focus [modifier:alt] target
/cast [target=focus, pet:Succubus] Seduction
/focus [target=focus,dead]
Z altem focusuje target, późniejsze naciściecie wyśle suke lub wykasuje focus jeżeli cel jest martwy, na upartego można to rozdzielić na
Ogolne makro na focus
/focus [modifier:alt] target
/focus [target=focus,dead]
+ewentualnie różne makra dla poszczególnych petów, w tym przypadku na
/cast [target=focus, pet:Succubus] Seduction
Cytuj:
interesuje mnie też zasadnośc używania makr z sekwencjami dla petów - czy to jest potrzebne ? słyszałem że takie sekwensowanie powoduje ż enp taki imp wystukuje sie z many.
czy i kiedy używacie makr do petów
Tak ogólnie, co do makr sekwencyjnych:
- każda sytuacja jest inna i zawsze trzeba inaczej reagować, ciężko mi sobie wyobrazić makro, które byłoby przydatne w większości sytuacji tak, żeby warte było umieszczenia gdzieś na "pierwszym pasku"
- jakbym chciał naciskać jeden przycisk podczas gry to grałbym inną klasą, nie widze funu w takim stylu gry
A tak na poważnie co do cast sequence dla peta to nie widze jakiegoś specjalnego zastosowania. Mogą być użyteczne w jakiś konkretnych sytuacjach na raidach, ale żeby przy grindzie/questowaniu? Jakoś tego nie widze, chyba, że podasz przykład makro, które wgniecie mnie w ziemie i wypisze je sobie nad łóżkiem
.
Niezbyt pro wytłumaczenie ale tak to widze.
Cytuj:
czy można grać pro bez makr ? (nie spotkałem jeszcze klasy którą by się nie dało grać pro na samych keybindach ale zwykle makr jest sto a wystarcza uzywanie 3-4 i 100% keybindów)
Większość znanych mi locków tak właśnie gra, 3-4 najważniejsze makra + bindy. Nie wiem czy są pro ale znam lub widziałem w akcji większość dobrych locków z serwa i każdy zachowuje się podobnie, więc wątpie w istnienie jakiegoś tajnego zbioru uber makr dla pro graczy
.