KromeR napisał(a):
Wczoraj w programie "Teraz My" wicepremier Lepper na pytania czy stawi się w sądzie usmiał się prowadzącycm prosto w twarz.
Jakis komentarz, tak apropo "prawa dla wszystkich"?
Śmiał się z prowadzących. Nie widzę związku.
Zychoo napisał(a):
Ktory jako jedyny sposrod kogo? Profesorow Geremkow?
Chciałeś błysnąć inteligencją, ale tym razem nie wyszło.
Logain Darkthron napisał(a):
Jak na moj gust to co zrobil profesor Geremek mialo na celu osmieszenie ustawy lustracyjnej i z tego co ja widze to wyjdzie mu to bardzo dobrze. Jesli jakos uda im sie go odwolac z pelnionej funkcji to zrobia z niego meczennika - o Geremku ma bardzo dobre zdanie chyba cała Europa, zreszta nie bezpodstawnie, Fotyga nie dorasta mu nawet do piet (chociaz to nie jest nic wielkiego, jest najgorszym ministrem w rzadzie pelnym lepperow, giertychow i kalat).
Nie zachłystuj się tak.
1. Frakcja socjo-liberalna w Brukseli to jeszcze nie cała Europa.
2. Anglicy, Niemcy czy Hiszpanie gardłujący w Brukseli przeciwko lustracji w Polsce ośmieszają się, gdyż nie mają zielonego pojęcia o tym temacie. Czy jacyś polscy politycy kiedykolwiek publicznie wyszydzali przepisy niemieckie, hiszpańskie czy belgijskie?
3. Kwalifikacje dyplomatyczne Geremka nie podlegają dyskusji. Niestety jego całkowite oddanie jednej opcji, co potwierdza dyskutowany przypadek, uniemożliwia wykorzystanie jego możliwości.
A jesli nie uda im sie przeforsowac odwolania to bedzie wielki smiech z PiS ktorzy znowu uwazaja ze Geremek "juz stracil mandat, juz nie jest europoslem". Ja tam sie generalnie bardzo ciesze. W koncu znalazl sie ktos bardzo powazany i majacy mozliwosci osmieszenia tego kretynstwa lustracyjnego. Geremek 4TW!!!
Kretyństwem było zaniechanie lustracji przez ostatnie kilkanaście lat. Niemcy, czy Czesi uporali się z tym problemem szybko i bez ceregielenia się „utrwalaczami władzy ludowej”. Lustracji obawiają się tylko ci, którzy mają coś do ukrycia lub boją się prawdy.
Sargeras nadal uwazasz ze to prof. Geremek sie osmieszyl? Najpierw sprawa M. Giertycha, teraz to. Dzieki IV RP bedziemy mieli zajebista opinie w Europie i na swiecie.
Tak. Całą swoją moralność i rozsądek, na który tak chętnie się powołuje, posłał do diabła, byleby tylko dokopać rządowi. Powiem więcej. Daje fatalny przykład obywatelom twierdząc, że można olać przepisy, które uważamy za złe. Ja też mogę stwierdzić, że ustawa podatkowa narusza moją godność i w związku z tym nie złożę PiTu.
Zasłanianie się rzekomą opinią „Europy” to żenujący chwyt propagandowy. Opinia grupy polityków i zaangażowanych politycznie mediów jest ich własną opinią, a nie opinią ogółu wspólnoty.
Tor-Bled-Nam napisał(a):
Bracia Kaczynscy swoimi malymi raczkami zmajstrowali bubla, a nie ustawe lustracyjna.
Stwierdziłeś to po zapoznaniu się z konstytucyjnymi niuansami ustawy, czy po prostu bezmyślnie powielasz cudze opinie?
Tor-Bled-Nam napisał(a):
Na szczecie juz nie tylko Europa, ale takze nasz narod widzi kogo wybral.
Kto ci dał prawo do wypowiadania się w imieniu Europy i narodu?
Tor-Bled-Nam napisał(a):
27% procent poparcia przy 50% frekwencji, a panosza sie jak we wlasnym domu.
PO nie dostała nawet tych nędznych 27%, SLD nie uzyskało nawet marnej połowy z tych żałosnych 27%, a nieomylna UW nie wydębiła nawet nędznej 1/10 z tego. Dziękuję za uwagę.
Kabraxis napisał(a):
Ja tam mam to w dupie w sumie Kaczynskich przezyje Iw koncu jestem duzo mlodszy) ale zal mi wizerunku Polski na arenie miedzynarodowej, gdyz z powodu naszej historii bylismy krajem szanowanym a teraz banda debili niszczy wszystko. heh smutne.
Kiedy byliśmy szanowani? Kiedy Wielka Brytania i Francja w 1939 oddali nas na łup dyktatorom? A może Niemcy dogadali się z Rosją w sprawie gazociągu północnego z szacunku dla Polski? Stawianie prezydenta Kwaśniewskiego w trzecim rzędzie podczas defilady zwycięzców II wojny światowej, za plecami Niemca i Włocha też należy interpretować jako wyraz szacunku dla historii Polski? Tylko debile tak myślą i jeszcze żałośnie wmawiają, że ustępowanie w każdej sprawie to „nowa jakość w polityce”. To dopiero było smutne i to kompromitowało Polskę.
lutus napisał(a):
Prawda jest po srodku, geremek nie zlozyl oswiadczenia po raz 3 - zlamal prawo. Ale zgadzam sie z nim, ze to prawo jest beznadziejne
Nie wydaje mi się, aby Geremek miał coś do ukrycia. Ale ktoś inny może mieć, dlatego Geremek przeniósł nagonkę przeciwko lustracji w Polsce do Parlamentu Europejskiego. Poza tym w 2009 roku wybory, a on ma okazję pokazać, jakim jest twardym opozycjonistą.
Chodzilo mi tylko o to ze fakt osadzania kogos tylko na podstawie teczki z IPNu jest absurdem. Nie mozna na jej podstawie ocenic ani motywow ani 'skutecznosci' danej osoby jako agenta.
Można. Tylko trzeba to zrobić rzetelnie i sumiennie. I tego można spokojnie oczekiwać od historyków. Szambo robią dziennikarze, którzy rzucają nazwiskami i wydają, czy to na polityczne zamówienie, czy to ze zwykłej żądzy sensacji, natychmiastowe wyroki, które często się nie potwierdzają.
Zauważyłem, że większość tych, którym przedstawia się dowody ich współpracy z SB mają jedną śpiewkę w stylu: „Jeśli podpisałem, to nie donosiłem. A jeśli donosiłem, to nikomu nie szkodziłem. A jeśli szkodziłem, to niechcący.”
Co ciekawe, jakos nie slyszy sie zbyt duzo o procesach katow z SB, ZOMO i innych sciekow. A imho to oni przede wszystkim powinni byc rozliczeni.
Nie słyszy się często, bo część już nie żyje, część przebywa za granicą (tak uskuteczniali socjalizm, że sami wyemigrowali). W pozostałych przypadkach stan zdrowia raczej nie pozwala zamknąć ich do więzienia. Zresztą uczestniczące w procesach ofiary nie żądają już nawet wymierzania kar. Jednoznaczny wyrok surowo piętnujący dokonywane w obronie chorego systemu przestępstwa całkowicie ich zadowala.
Przy okazji rozliczeń komunistycznych zbrodni tracę resztki szacunku dla prezydenta Wałęsy. Skoro nienawidzi braci Kaczyńskich, to ma jakieś powody- trudno. Niemniej jednak deklaracja idąca z ust legendarnego związkowca, że będzie bronił generała Jaruzelskiego, komunisty gorliwie tępiącego wszelkie ruchy demokratyczne, przed „niesprawiedliwością” jest zdumiewająca.