Cytuj:
Cerberus ADSL został także bogato wyposażony w funkcje dotyczące rutingu, filtrowania ruchu sieciowego, a także zabezpieczenia. Domyślnie nie ma uruchomionej standardowej translacji adresów NAT, lecz dynamiczną translację NAPT (Network Address and Port Translation), dzięki której poszczególne komputery działające w sieci lokalnej mogą korzystać z różnych połączeń WAN (różnych sesji), w zależności od docelowego hosta, z którym próbują się komunikować. Można także wykorzystać statyczną konfigurację NAPT (każdy komputer z sieci LAN jest na stałe przypisany do określonej sesji), mechanizm NAT (w przypadku Cerberusa mapuje jeden adres publiczny na jeden prywatny), albo całkowicie wyłączyć translację adresów i portów.
Cerberus pozwala także na konfigurację statycznych tablic rutingu – docelowy adres IP lub cała sieć może być dostępna przez różne bramy sieciowe, a także przez sieci różnych operatorów. Informacje o tablicach rutingu mogą być wymieniane z innymi ruterami za pomocą protokołu RIP (jest on domyślnie wyłączony). I znowu w tym przypadku musimy przyznać, że możliwości rutera są wyjątkowo duże, jednak mało kto ma potrzebę tak szczegółowej konfiguracji rutingu.
Nie wiem czy dokladnie o to chodzi, ja sie nigdy tym nie bawilem a nie mam juz go w domu wiec ci bardziej nie pomoge.