konrador napisał(a):
Kabraxis o UO: Wzieli schemat rozgrywki z UO
Takiej glupoty dawno nie czytalem, gz. Schemat rozrywki to oni rzeczywiscie z czegos wzieli, a to cos to bylo EQ. Farming, levelki, bicie bossow, swiecace itemki - te elementy (ale tez nie wszystkie) zostaly dodane do UO, ale uwaza sie je powszechnie za ostatni gwozdz do trumny tej gry...
Skroty mi sie pomylily. Wiem ze to bylo EQ, WoW'a konczyli ludzie podebrani z ekipy EQ/EQ2.
konrador napisał(a):
Po prostu wiekszosci grajacych w MMO, czyli przede wszystkim wow-boiom nie przechodzi przez mysl, ze moze byc inny system zdobywania przedmiotow niz farmowanie instance'ow dniami/tygodniami/miesiacami, ze moga byc itemy bez lvl req, skill system, open pvp, i ze to wszystko moze razem ladnie dzialac i wspolgrac.
Oczywiscie ze jestem w stanie to pojac. Tylko poprostu nie uwazam ze to jest lepszy system albo nawet inaczej:
Ten ktory jest teraz powszechny daje mi fun. Moze jeszcze nie stetryczalem na tyle zeby pluc jadem na kazda gre z leveleami co jest trendem wsrod starszych uzytkownikow bo boli ich za nie staje im juz na widok nowych gier. No coz mi jeszcze staje.
Uwierzcie ze fajnie jest naprzyklad pograc w WoW' na spokojnym RPG serwerze majac w dupie itemki bo da sie i tak grac - kwestia wyobrazni i mniej "ciasnego" podejscia. Lejac na to czy ktos kto biegnie obok mnie ma lvl 99 czy 12 czy ma zbroje Tier8 czy szmaciana czapke i buty.
Olewajac wspolzawodnictwo i wyscig szczurow i nie potrzebujac powiekszac sobie epeena za pomoca tego ze ograbilem kogos z all przedmiotow.
Mnie to jeszcze kreci, was wiedze ze nie. Tak jak moje podejscie jest pewnie glupie dla was tak wasze jest dla mnie poprostu smieszne.
Podsumowujac nie ie musi byc tego o czym piszesz Konrador w MOIM idealnym MMO i bede sie doskonale bawil eksplorujac swiat z przyjaciolmi obojetne czy bedzie lvlbased czy skillbased. I taki i taki system moze byc OK i oba mozna spierdolic. Niewazne czy itemki beda z craftu czy z bossow i nie wazne czy PvP bedzie open i full loot czy nie.
Dla mnie sa wazniejsze rzeczy. Niechce mi sie teraz pisac dokladnie jakie bo juz i tak za dlugi post jest.