Nowy uzytkownik tego forum, Arturnik, skontaktowal sie ze mna i podeslal skriny i pierwsze wrazenia z gry w bete POTBS.
--
Prosiłbym Cię o zamieszczenie w tamtym dziale tych screenów, oraz tego informacji o grze:
1. Sterowanie i kamera - standardowe WASD, kamera, trzecia osoba, albo pierwsza osoba
2. Walka - Są dwie rodzaje walk, jak dotąd. Bitwa morska, rozwiazania podobne do tych w Voyage Century Online, jednak niszczenie statków przychodzi nam tu dużo szybciej. Jest możliwość abordażu, jednak by tego dokonać trzeba płynąć równolegle ze statkiem wroga, o tej samej prędkości (mamy dane jaką szansa jest, że się przyczepimy do okrętu). Walka lądowa - typowo mmorpgowa, w przypadku abordazu, mamy pelna swobode poruszania sie po statku. Oprócz walki samym mieczykiem, mamy też do wyboru rozwiązanie znane z Sid Meier's Pirates! Jest to pistolet, można powiedzieć jednostrzałowy, gdyż bitwy zbyt długo nie trwają. Pistolet sieka z daleka i jest dobrym początkiem, do pokonania przeciwnika.
3. Państwa i zawody - mamy do wyboru Anglię, Francję, Hiszpanię i Piratów. W przypadku trzech pierwszych możemy wybrać jedną z trzech profesji - Freetrader (domyślam się, że crafter, grałem nim chwilę, nic jeszcze nie mogę o nim powiedzieć) Naval (Nie grałem nim w ogóle ale 90% beta testerów nimi gra), Privateer (typowy 'wojownik' siekający bronią białą). W przypadku czwartej frakcji - Piratów, możemy wziąć jeden zawód o nazwie bardzo wyszukanej - pirat. Grałem do czwartego poziomu i specjalnie jak dotąd nie różni się od Privateera.
4. Miasto, morze - Zaczynając grę robimy króciutki tutorial i pojawiamy się w mieście. Miasto ma - kościół, tawernę, sklep, biuro gubernatora, mieszkańców, skill trainerów, no i oczywiście questgiverów. Natomiast opcja Open Sea, jest bardzo podobna do żeglugi w Pirates!.
5. Skille, sklep, aukcja - Skille są podzielone na dwie gałęzie, po uzyskanym poziomie dostajemy +1 do skilla w jednej dziedzinie (dziedzina, jest podzielona na walke i na morze), a po drugim +1 do skilla w drugiej dziedzine. W sklepie kupujemy, albo nowy statek, albo ekwipunek, albo przeglądamy aukcję, ciekawą rzeczą jest, że kupując statki od NPC, są one oznaczone CIVILIAN, to znaczy, że jeśli statek CIVILIAN utonie - to utonie bezpowrotnie, natomiast statki stworzone przez graczy (Freetrader??, jednak nie bede na razie pisal na temat craftu - nic na ten temat jeszcze nie wiem), po zatopieniu pojawiają się w przystani najbliższej.
6. Questy - rzecz, która mnie troche rozczarowała - po wzięciu questa od tego, który nam zadanie przydzielił, idziemy do człowieka, który wydaje nam okręt, zaznaczamy nazwe questa i jesteśmy na miejscu - nie jest to dobre rozwiązanie, jest za szybkie i za łatwe. Questy oczywiście nei do tyczą tylko żeglugi, dziś miałem okazję przeszukać jaskinię w poszukiwaniu skarbu, albo przeszukać obóz.
Jeśli macie jakieś pytania - zadawajcie.