simo napisał(a):
Krupa proponuje sprzedac to co masz na allegro i rozejrzec sie za czyms tanim, ale przyszlosciowym. Czyli wydasz troche wiecej na jak najlepsza plyte, ale da Ci to mozliwosc rozbudowy kompa w przyszlosci.
Ja mialem ostatnio podobny dylemat czy uprgadowac stary sprzet czy kupic cos nowego.
W koncu sprzedalem AMD 2500, 1giga, Geforce fx5700, 80giga dysk, jakas starsza plyta, na allegro za 600zl. Bylem bardzo zadowolony, bo tam mozesz miec juz nowy zestaw za 900. Dlatego proponuje sprobowac.
Do tego dolozylem oszczednosci, bo chcialem cos mocniejszego poniewaz mam juz zamowionego Witchera, a i na pewno zagram w Hellgate London i WAR-a.
Ja wzialem DualCore E4300 za 390zl, 2 giga ramu 667, geforce 8600. Przede wszystkim polecam jednak plyte Asus P5K, ktora jest jedna z najbardziej przyszlosciowych plyt na rynku i uwazam, ze warto za nia zaplacic te 430zl. Raz, ze jest na najnowszym chipsecie Intela P35 co czyni ja zdolna obslugiwac najnowsze procki w przyszlosci. Oczywiscie supportuje wszystkie Quady itp.
To jest oczywiscie wybor kazdego. Ja jednak wolalem dac wiecej za plyte glowna, ale aby byla ona jak najbardziej przyszlosciowa niz kupic np. E6750 i tansza plyte. Chodzi o to, ze za np. 2-3 lata nie musisz wtedy kupowac calego zestawu albo wymieniac 80% zeby znow byc na czasie, tylko wymienisz grafike i procka.
Polecam takze
apollo (
www.apollo.pl). Jeden z najwiekszych sklepow internetowych, swietne ceny i obsluga. Maja rowniez zwykly, bardzo duzy sklep w Krakowie.
Wszystko fajnie, ale jakos nie kojarze zeby jakis slot/socket utrzymal sie dluzej niz 2-2,5 roku. Wiec kupowanie plyty glownej z mysla o tym, ze za 3 lata zmienisz proca i bedziesz "back on top" jest lekko naiwne. W perspektywie 6 miesiecy, 1 roku, max 1,5 roku - jak najbardziej. Za 2-2,5 roku to juz raczej beda inne sockety/sloty/sloty pamieci/sloty grafiki - i mozliwe ze faktycznie zupgradujesz procesor, ale zaplacisz 2 razy tyle, co za podobny proc w nowym sockecie, a stare ramy i grafika na przestarzalym slocie PCI-Express i tak beda wszystko zwalnialy
Chociaz moze za bardzo wieszcze
- ale spojrz na topowy sprzet z roku 2004. (tak strzelam - nie pamietam az tak dokladnie co kiedy wychodzilo wiec bede improwizowal.
Procesor - P4 3.0 HT, opcjonalnie Barton 2,8 - powiedzmy
(478 or Socket A)
Plyta - mega wypas na NForce 2 ... ekhem ....
Pamiec - 512, opcjonalnie 1 GB.
Grafika - omfg wypas ... FX5900 pewnie albo cos w tym stylu
A teraz badz madry, wymien 1-2 rzeczy, i zagraj w nowego Colina
GL&HF
http://en.wikipedia.org/wiki/CPU_socket - tu a propos slotow i ile ich bylo poki co. Hope you get my point