Napiszę wam dziś trochę o rozwiązaniu przez Mythica kwestii grindu (jak na rasowe mmorpg przystało, grind być musi..
). Jeszcze przed wejściem do bety zastanawiałam się jak chłopcy "uzasadnią" trzepanie tych samych mobków w koło macieju. No więc jest tak - mapa gry dzieli się na swego rodzaju regiony, w centrach których znajdują się obozy (na mapie region podpisany jest jako "chapter nr X"). W każdym z takich "chapter'ów" znajdziemy pole bitwy (gwoli ścisłości - chodzi o walkę między npc'ami). Wchodząc na takie pole bitwy otrzymujemy u góry ekranu informację o tzw. Public Quescie, który wygląda tak: "zabij n-gości w wyznaczonym czasie". Osiągnięcie limitu oznacza ukończenie questa. W każdym "chapter'ze" dostępne są nagrody za punkty udziału w walce ("Influence Points" za questy public i zwykłe). Podzielone są na 3 typy: badziewne buffy, przedmiot magiczny (odpowiednik "zieleniaka" z WoWa) i lepszy przedmiot magiczny (ala rare/blue). Te ostatnie są nawet niezłe ale.. Limit punktowy, który określa dostęp do tych nagród jest dość wysoki. I tak dla przykładu (chapter 1): najprostsze rzeczy są dostępne po 850 pkt, magiczne po 1700 pkt a najlepsze po 3400 pkt. Dla porównania dodam, że za zrobienie wszystkich "zwykłych" questów w rejonie dostałam 300 pkt. Nie wiem jeszcze jakie premie punktowe są przyznawane za zrobienie Public Questa bo to mi się jeszcze nie udało. Kolejne chaptery mają już wyższe wymagania punktowe (np chapter 2: 3.850 - 7.650 - 15.300)
I słówko na koniec, item drop jest t-r-a-g-i-c-z-n-y! Z co 6-8 moba wypada jakaś tandeta (kość, skóra itp), która nadaje się wyłącznie do sprzedaży, poza tym nic nie spada. "Zieleniaka" znalazłam raz (!!!) i był do d.. Jak na razie wygląda na to, że źródłem itemków są questy i nagrody za skończone "chapter'y".
Screenshoty:
screen-1 War Journal z zaznaczonymi "chapter'ami"
screen-2 "otwarty" chapter z nagrodami oraz opisem Influence Points
screen-3 porównanie itemków (zwykły quest i nagroda za chapter)
screen-4 mapka z zaznaczonym "Chapter'em 1"
screen-5 podgląd Public Questa w "Chapter 2" chaosu (u góry ekranu opis)