Deshroom napisał(a):
Qraczek napisał(a):
Deshroom napisał(a):
o ile się orientuje to nawet przy tej samej rozdzialce mniejsza czcionka na wiekszym monitorze bedzie czytelna. tak ?
Kazda czcionka bedzie wygladala wyraznie jesli monitor bedzie pracowal w natywnej rozdzielczosci. Imo
nie wiem jaki ty masz monitor ale mój LCD wyswietla tak samo dobrze w 1024 jak i w 1280.
nowe lcd nie maja natywnej rozdziałki jak te sprzed roku.
ogólnie chyba nie rozumiesz, na takim 22" licze że sobie ustawie czcionke 6 i bede widział to nie chodzi o native czy nie native tylko o plamke
wrong!
Kazdy LCD ma natywna rozdzielcznosc. Nie dlatego ze ktos sobie wciska marketingowy belkot, tylko to poprosty wynika z ich konstrukcji. Jesli monitr ma rodzielcznosc w poziomie 1280px, to znaczy ze jest tam dokladnie tyle px nie mniej nie wiecej. Jesli ustawisz mniejsza to px bedace najblizej siebie, lacza sie wystwielajac identyczny kolor. W ten sposob pogarsza sie jakosc obrazu, i jest on poszarpany.
Wiec kazdy LCD ma natywna rodzielcznosc, ktore poprostu dla wlasnej wygody warto uzywac. A jak komus przeszkadzaja male literki niech np. kupi 22'' panorame (rodzielczosc jak 21'' ale wieksza plamka/piksel).
Desh, wlacz mniejsza rodzielczosc i jakis dokument z duza iloscia tekstu, tu poprostu musi byc widac roznice, albo ja jestem przerwarzliwiony :E
Cytuj:
o ile się orientuje to nawet przy tej samej rozdzialce mniejsza czcionka na wiekszym monitorze bedzie czytelna. tak ?
Nie. Tzn to zalezy od monitora. Im wiekszy piksel, tym wieksze literki, przy wiekszej rodzielczosci, ale z drugie storny mniej ostry obraz (co kto lubi), z drugiej storny mniejszy piksel, osstrzejszy obraz, i mniejsze literki. Piksel 0.24-27 to juz duzo (dla mnie zdecydowanie za duzo w moniotorach 22'), Piksel 0.19-22 to juz malo (zazwyczaj 21, 24'') i jak dla mnie w raz, ale niektorzy marudza, ze strasznie male literki 0o...