Na razie niewiele grałem, ale :
To jest gra od ex-Blizzard-ppl więc spodziewaj się dobrze odpicowanego produktu. Ogladałem tę grę na filmikach, jutubach i nie ruszała mnie specjalnie, ale zapewniam że w ruchu wyglada to _znacznie_ ciekawiej.
HGL miał być całkowicie offline, na szczęście (!) ktoś im to wybił z głowy.
Gra ogólnie ma budowę typu GuildWars spotyka Diablo - instanced miejscówki gdzie wchodzisz z party i odwalasz dosyć standardowe questy, choć historyjki za questami są fajne/zabawne; przy tym często się zdarza że atakują cię hordy mobów i robi się ostro.
Widok to fpp (preferowane dla klas które używają gunów) i tpp - dla melee i casterów, można sobie zmieniać wedle gustu. Mamy normalny celowniczek jak w fppach, można (a nawet trzeba) skakać, unikać fireballi, uciekać przed aoe mobów itd - jest dynamicznie.
Mamy 6 klas do wyboru, spora różnorodność - jest melee z dual wield s0rds (blademaster) jest jakiś buffer w pełnej zbroi (coś jak paladyn?), dalej mamy marksmana który operuje ranged gunami, są casterzy (evoker i summoner, afaik oni moga walić jakims aoe) + engineer. Ogólnie pomieszanie z poplątaniem wszystkiego, ale sprawdza się super.
Graficzka bardzo fajna, polecam wrzucić model details i shadery na high - eyecandy wch, shiny armorki, heat haze na fireballu, który caster ładuje w ręku, ogólnie cud miód i orzechy.
Oczywiście mamy levelki i skilltree na modłe Diablo - może być. O PvP nic nie słyszałem, zawsze mogą dorobić jakieś zdupy instanced areny, ale myślę że nie o to tutaj chodzi.
Co mnie ujęło :
- zupełnie nietypowy klimacik, pierwsze skojarzenie to Neocron, potem AO, potem jakiś survival horror (?) nie wiem co o tym mysleć
- mroczne lokacje, zwiedzamy jakieś piwnice, stacje metra, wszędzie ciemno wch, MrokOfDarkness totalny, raz przeszukiwałem jakieś śmietniki w poszukiwaniu trash itamz i wyskoczył jakiś mob, nawet mozna się przestraszyć :<
- przefachowy design klas - evokera, guardiana projektował jakiś geniusz, ma się ochotę zagrać nimi wszystkimi naraz (oprócz engineera bo jakiś ghei jest)
- przyjemny customize chara, możemy zrobić sobie emo w glanach, hardcore neopunka, full opcja
- naprawdę spora rozpierducha, można się wyżyć
a jak pojawiają się named moby to nawet chwilę pomęczyć, najłatwiej je poznać po tym że zajmują pół ekranu
A to dopiero początek contentu do przejechania, dalej pewnie jest jeszcze lepiej.
Uogólniając HGL robi wrażenie, designem osobiście jestem zachwycony bo trafia w moje gusta, jest mayhem, czego chcieć więcej? Niektóre moby są trochę głupie ale nadrabiają tym że aggruja całe swarmy ]:->~
Dla mnie must buy atm.
PS. gram.pl rozdaje invity każdemu kto zrobi preorder, możecie odebrać kluczyk do bety i scancelować preorder wedle gustu, nie płacicie nic. Hot enuff?