bardzo fajny ten test podany przez roballa - sterowniki są tu bardzo ważne i trudno się dziwić, że pod XP są lepsze, niż pod Vistę. widziałem różne porównania osiągów w grach na różnych wersjach driverów i różnice potrafiły sięgać kilkunastu procent!
inna sprawa, że ciężko znaleźć jakieś aktualne porównania - ten tekst podany przez roballa niedługo będzie miał rok, a jak wiadomo przez ten czas wyszło sporo małych upgradów do visty i ładne parę giga nowych sterów od nvidii i ati, więc ja bym już tak jednoznacznie nie wyrokował, chociaż ofc szala zwycięstwa w kategorii performance bezapelacyjnie jest u XP (choćby dlatego, że źre on mniej tych zasobów, i nie ma chuja we wsi, aby tak nie było!)
atm jestem na XP,ale za jakieś 2h kończy mi się ściągać Vista 64bit i zobaczę czym to się je. jeśli wszystko będzie w miarę dobrze chodziło +FPS nie spadną znacząco, to zostanę pewnie na nim (szczególnie, że szykują mi się 2 GB dodatkowego ramu, więc fajnie by to było w pełni wykorzystać).
edit: Vista 64bit to lekki fail imho atm (szybko odinstalowałem)
, ale z ciekawości korzystając z czystego dysku zainstalowałem vistę 32bit znów na nowych sterach nvidii- różnica w stosunku do XP to w zależności od gry 4-6%(HL2, Crysis, EVE, FarCry) spadku performancu, w 3d marku06 jest to dokładnie 3,64%... więc pierdolę i mogę mieć te bajery