Jako, że Kamilus wkroczył na mój teren i poobrażał mnie na nim, zamieszczę jego boskie wyliczanki.
Zapamiętaj sobie Kamil - suxujesz.
"Chciałaby oszukać najprostszą w świecie matematykę.
Wyjaśnię to na przykładzie.
Najpierw magowie. Konkretnie BLM (bo takowym gram). Za każdy czynnik można uzyskać od 0 do 2 punktów. Z góry zaznaczam, że każda rasa może nosić dokładnie ten sam equip z wykluczeniem RSE, których się na wyższych levelach już w ogóle i nigdy nie używa (bo są cienkie).
Czynniki: podstawowe statystyki, statystyki z equipu, statystyki z meritów.
Tarutaru: 2 (statystyki) + 2 (najlepszy equip) + 2 (full merity) = 6
Hume: 1 + 2 + 2 = 5
Galka: 0 + 2 + 2 = 4
Czy ktoś zauważa skromną różnicę pomiędzy 4, a 6? Myślę, że dla każdego, zdrowo myślącego człowieka jest to jasne. Można grać i mieć wiecznie lvl50, a można szybko zakończyć etap levelowania i zacząć bawić się w endgame.
OK. Przejdźmy do przypadku WAR i RNG.
Najpierw WAR, który potrzebuje hybrydy statystyk STR+DEX+AGI - jego zadaniem jest zadawanie DMG, czyli mieszanka szybkiego bicia i nieobrywania (od tego są PLD i NIN):
Tarutaru: 0 + 2 + 2 = 4
Hume: 2 + 2 + 2 = 6
Galka: 1 + 2 + 2 = 5
No, ale nasza specjalistka pewnie sądzi, że WAR ma tankować bo nigdy nie wyszła poza noob-area... To może dla oświecenia powtórzę - tankowaniem zajmują się PLD i NIN. WAR ma bić. Tylko i wyłącznie.
RNG - tutaj bardzo podobnie jak z WAR - z tą różnicą, że większy nacisk na AGI+DEX - Hume będzie najlepszy, a Galka najsłabszy.
Także nie jest tak jak Wasza tutejsza guru pisze. Hume to nie jest jakaś rasa "do wszystkiego i niczego". Są po prostu joby, w których sprawdza się najlepiej.
DRK,NIN,PLD: Galka, względnie Elvaan (nadal trwa spór - czekamy na dowody
)
SAM,WAR,RNG: Hume
SMN,BLM,WHM,RDM: Tarutaru
DNC,THF,NIN: Mithra
MNK,PUP: Elvaan
Zdziwi Was zapewne to, że NIN pojawia się przy dwóch rasach. Wynika to z tego, że są dwa setupy NINów w endgame. Do stricte tankowania (a tam przydaje się wysokie VIT i sporo HP) szybkich mobków i do tankowania mobków powolnych - tam zaś przyda się wysokie AGI i evasion. Są joby, które bardzo ciężko zaklasyfikować gdziekolwiek - np. DRK. Tutaj po długich (5 minut) obliczeniach stwierdzam, że jednak Galka > Hume. Galka z refreshem też powinien dać radę, a ma wyższy STR.
Jobem super uniwersalnym są zaś BST i BRD. Cieżko je przypisać do jakiejkolwiek rasy."
Tak Kamilus... rób za ubera w temacie, który jest odwiedzany raz na 2 lata
Uważasz sie za nie wiadomo kogo, bo ciągle grasz, masz 75 i w ogóle? Nie trzeba mieć 75, zeby mieć fun. Przychodzisz na obce forum i zaczynasz się dopieprzać. Nie mam uber wiedzy i jestem osoba omylną. Mam subiektywne zdanie i podkreślam to zawsze poprzez "imo". Przez takich jak Ty - odechciewa się grać. FFXI to nie wszystko.
Chcesz wieczne dramy? Śmiało. Tylko po co, jak można się zamknąć i się ignorować? Tyle z mojej strony. Chcesz to ciągnąć w nieskończoność? Twoja wola.