Cytuj:
2002-05-04 12:29, Nishruu napisał:
Zeiram... mi chodzi o UO, a nie o firmy :> W UO zawsze, jak kupujesz jakis material do wykonania przedmiotu to tracisz, szczegolnie, jesli qpujesz go od vendora. Czyz nie?
Wszystko fajnie Nishruu ale... nie ze wszytskimi rzeczami ktore krawiec wyrabia tak jest. Co łatwiejsze rzeczy mozna spokojnie szyc z kupionego materialu i zarabiac
A po drugie... zdobywanie materialów powiadacie powinno poprawic oplacalnosc... hmm niestety tak nie jest. Zrodlem materialu jest albo myslistwo (skory) gdzie ryzykujesz chodzenie po lesie wlasnym zyciem a ze zwierzaka duzo ich nie wytrzesiesz
lub tez owce (material) Zeby zarobic na robieniu ubranek z zakupionego stada owiec musialbys byc w UO wlascicielem stadniny tych zwierzatek
Zreszta mi chodzilo o brak jakichkolwiek logicznych zaleznosci... ubranka i wyroby latwiejsze sa bardziej oplacalne niz wyroby ktorych uczyles sie wykonywac od kilkunastu tygodni...
Nie mow mi Nishuru ze wlasnie tak jest w kowalstwie bo tak chyba nie jest nieprawdaz ?
Pomijam juz kwestie zroznicowania cen bo ta jest w ogole dziwna. I jeszcze jedna sprawa. Jezeli tak tendencja sie utrzyma to niestety krawcy pojda na maksymalne uproszczenie swoich wyrobow. Nikomu nie bedzie oplacalo sie wyrabiac i sprzedawac trudniejszych do wykonania rzeczy nawet jezeli bedzie je robil wysmienicie bo znacznie wiecej zarobi sie na rzeczach prostrzych. Mowice ze tak to jest jak sie handluje z vendorami ale... krawiec to nie kowal. On nie dostanie za kilka dni swojej pracy kilkunastu tysiecy za komplet dobrej jakosci ( a skor przy tym leci ze hohoho...) A co do wyrobu ubranek... to niemozliwym jest zyc z handlu z graczami. Ubranak nie niszcza sie, kazdy kupuje i kompletuje swoje raz na dllluuuuugii czas, ubranka sa naprawde baaardzo tanie nawet te dobrej jakosci
a na dokladke... 1 krawiec spokojnie moze ubrac caly serwer w przeciagu dnia... skim wiec handlowac jak nie z vendorami ? Wyroby skorzane owszem mozna jeszce jakos sprzedawac graczom ale do nich naprawde trzeba umiejetnosci i sporego poswiecenia (krawiec pod tym wzgledem ma znacznie wiecej do roboty niz kowal
)
Dlatego postuluje do GMow o ponowne rozpatrzenie kwesti krawiectwa. Ten zawod moze byc naprawde bardzo interesujacy ale trzeba troche nad nim pomyslec.