Archer napisał(a):
RufeN napisał(a):
btw moj e2140 chodzil stabilnie na 3360 z 1600 (na boksowym chłodzeniu) - tego e2160 mam nadzieje, ze chcesz podkrecac (conajmniej o 1GHz), bo inaczej to pieniadze w bloto
Podkrecales go w biosie czy jakims softem? co zwiekszales oprocz FSB?
8x 420 + obniżony mnożnik ramu aby mi się nie przegrzał. zasilanie mam ustawione cały czas na auto. na co dzień mam 2,66 i nie narzekam - szczerze mówiąc procek ten nie jest jakiś extra na hardcorowe oc - podkrecenie ponad 3GHz nie daje wiele jesli chodzi o wzrost wydajnosci w 3dmarku (kilka procent w stosunku do 2,66 przy moim konfigu). temperatury na 2,66 to 30-42 stopnie (nie wiem jak bedzie latem, ale boje sie, ze moze bedzie sie grzal). jestem noobem jeśli chodzi o jakieś machinacje sprzętem i nigdy nic nie podkręcałem (zawsze tylko składałem części wg instrukcji), ale nic nie zepsułem
jak skladalem nowego kompa powtarzano mi tutaj jak mantre - kupujesz AMD = nie krecisz, kupujesz Intela = krecisz. od poczatku zakladalem krecenie i nie jestem zawiedziony poki co
btw odświeżanie w monitorze to tzw odchylenie pionowe/poziome? zauważyłem, że w WOWie mam stałe 60fps (przy totalnym meczeniu grafy czarami w Orgri spadło do 58) - przy odświeżaniu ustawionym na 75 miałbym ponad 60 a max 75fps? wydaje mi sie, ze tutaj monitor mi "spowalnia" grę