Myslalem, ze z tej gry jeszcze cos bedzie, ale w tej chwili marne na to szanse. Nie wiem czym oni planuja zainteresowac graczy, bo niskiej jakosci klonik levelquestow z dosc ciekawym, ale anemicznym i slamazarnym combat nie zawojuje serc zbyt wielu graczy.
Update'y pojawiaja sie zdecydowanie czesciej niz wczesniej, ale nie ma zadnych wielkich zmian. Gra stoi w miejscu, poprawiane sa bugi i zmieniane sa jakies naprawde drobne pierdolki. I m.in. dlatego nie mam nic pozytywnego do powiedzenia o tym tytule.
Spellborn graficznie prezentuje sie slabo. Kreskowkowe, przesadzone modele i ich twarze mozna byloby ostatecznie przelknac i na nie nie patrzec, ale animacja modeli to jest istna tragedia, z ktora rownac moze sie tylko ta z Vanguarda. Postaci poruszaja sie jak plastikowe figurki, ktorym konczyny nie zginaja sie w lokciach/kolanach, a do tego przez wiekszosc czasu lewituja lekko nad ziemia. O skakaniu, strafe'owaniu, czy animacjach podczas walki nie musze nawet wspominac, skoro tak podstawowa rzecz jak animacja poruszania sie w chodzie/biegu jest beznadziejna.
Swiat wydaje sie bardzo statyczny, pusty i cichy. Fajnie gdyby byl mroczny, zaspany i tajemniczy, ale tutaj wszystko po prostu stoi w miejscu, nie porusza sie i sprawia wrazenie zastyglego. Wydaje mi sie, ze zmienili oswietlenie "w dzien" w stosunku do tego, co bylo pare miesiecy temu - nie znam do konca lore, ale pamietam, ze swiat gry znajduje sie gdzies pod ziemia, a tajemnicze swiatlo pada z jakichs wielkich dziur w skalach znajdujacych sie wysoko ponad ziemia i stad w grze zawsze bylo ciemno-ciemnawo o kazdej porze dnia i nocy. Teraz w dzien jest jasno jak w bezchmurne poludnie (zakladam, ze pod naciskiem beta testerow, dla ktorych nie do przyjecia bylo, ze gra jest inna), a rozswietlone i oswietlone "niebo", ktore jest/powinno byc ciemna teksturka skalek z wylotami swiatla wyglada po prostu biednie. Mysle, ze caly efekt psuje wlasnie to przesadzone oswietlenie pochodzace niewiadomo skad, bo gdy gra byla caly czas ciemna (nie jakos przesadnie - jest pelno swiatelek, latarenek i innych pomniejszych zrodel swiatla), to sprawiala wrazenie zawieszonej w czasie, dziwnej, tajemniczej, cichej i brak animowanych drzewek, trawki tak bardzo nie razil - gra przypominala niekonczaca sie, cicha, bezwietrzna noc. Teraz wyglada po prostu slabo.
Do tego wszystkiego framerate niestety posysa.
Dzwieku jest w ogole bardzo malo. Lekka muzyczka tu i owdzie, dzwieki w tle, zero voice-overow. Ogolnie rzecz biorac jest znosnie - cicho, tajemniczo, sennie.
Rewolucyjny combat, o ktorym wspomnialem dane mi bylo przetestowac tylko na mobkach, ktorych pathing pozostawia bardzo wiele do zyczenia - moby gubia sie, wariuja, kreca dookola i czasami odwracaja sie nie w ta strone, co powinny, albo trzymaja okreslony dystans od naszej postaci /stickniete nie tam gdzie byc powinny. Przy odrobinie cierpliwosci i dobrego zorientowania w otaczajacym terenie mozna bez konca kite'owac moby, ktore zatrzymuja sie na chwile, zanim zadadza dmg (zasieg)... Walka postacia melee juz na pierwszych levelkach jest dluga i nudna. Zabicie jednego moba zajmuje duzo czasu i zzera sporo hp, a walka wcale nie jest przyjemna, bo wszystko dzieje sie powolnie, jakby w zwolnionym tempie, a potem czeka nas czas na regen, ktory tez zabiera duzo czasu.
W zasadzie nie wiem, o czym jeszcze mozna tutaj napisac, bo gra nie oferuje zbyt wiele. Jest jakis crafting z podniesionych z mobow przedmiotow i costam jeszcze jest, ale jakos brakuje mi checi do gry w cos, co na miesiac przed premiera wyglada tak biednie i nie oferuje nic, co mogloby naprawde przyciagnac graczy. Jest to znowu pierdolenie kotka za pomoca kill, gather i travel questow, tych same levelkow, tych samych klas - wszystko to, czym rynek jest juz od dawna przesycony. Nie zycze im zle, niech sie gra rozwija i na siebie zarabia, ale jesli chca cos z tym tytulem jeszcze zrobic, to powinni przygotowac taki feature set, ktory przyciagnie graczy niegrajacych w nic, bo niestety, ale nikt nie zamieni bdb animacji na beznadziejna animacje, bdb grafiki na slaba grafike, najlepszego dostepnego PVE na slabe PVE, najwiekszego na swiecie community na zerowe community... W tej chwili ta gra nie ma nic i jest to widoczne na serwerze bety, na ktorym praktycznie nikt nie gra.
Niech mi moze ktos wytlumaczy jak mam sie zalogowac na forum (ald, kaikitka?), bo nie jestem w stanie rozgryzc ich dziwnego systemu, ktorego funkcjonowania chyba nawet sami nie sa w stanie objasnic.
|